Stereotyper finns och generalisering är både okej, och kul.

Den här bilden visar grundarna till Feministiska Lärarstudenter. En utmärkt förening/grupp om ni frågar mig. Men...(Ergo.nu 2015.03.30)

...Det finns säkert vissa som inte tycker att det är något annorlunda med den här bilden. Som skulle säga att det är väl en bild precis som alla andra, en ser inget som sticker ut. Ge er! Det är klart ni gör. Jag kan ärligt säga att jag tittar på den här bilden och tänker “men det är väl klart som fan att de startar ett nätverk om genus”. Det är så uppenbart det nästan går att misstänka en parodi. Checklistan över vad som bör vara med när man pratar genus på Feministiska lärarstudenters först möte är så överfylld med kryss att man knappt ser va det står länge: prideflagga osminket loose-fit-linneutstickande crazy färger troliga citatet “vi vill utplåna stereotyper och prata om individen” 

Utplåna stereotyper var det ja... 

På samma sätt tittar jag på bilderna nedan. Peppiga tjejer med blondnyanserat gardinhår, luftiga chiffongblusar under zara-kavajen som skapar kvinnliga nätverk i för att prata med varandra om hur man får bort glastaket för kvinnor i näringslivet. Typcitat på nätverksfrukosten lyder “tjejer måste börja hjälpa varandra”, “tjejer måste våga ta plats”, “tjejer ska vi inte starta en aw-grupp på Facebook? Nätverk är ju så himla viktigt, låt oss mingla med varandra!” “Sverige är så himla tråkigt, alla ser likadana ut, typisk svensk beteende.."
Handels Kvinnliga Nätverk (HKN) (The Scholar 2015.04.20)Projektgruppen för Women’s Career Day

Självinsikt någon? Inte det nej..

När jag har skrivit mina fredagskrönikor har upprörda kommenterar anklagat mina texter för att vara generaliserande. Det går inte att säga att “Tjejer kan inte ragga”, “Killar kan inte handla”, det skapar tydligen stereotyper och drar alla över en kant. Låt oss gå tillbaka och titta på bilderna ovan: SAMHÄLLET SER UT SÅ HÄR. Det finns stereotyper, överallt. Alla tillhör någon grupp av något slag. Det kan vara killgruppen som är lite “sköna” med trasiga converse och Ralph Lauren-skjorta, de som istället ser ner på RL och jobbar svarta stuprörsjeans kombinerat med svårt mönstrat tröja från Beyond Retro. Könsgruppen som definierar sig som icke-cis-kvinna-HBTQSLAZKPT-könslös och visar detta genom att färga håret i den sjukt neutrala färgen neonrosa och pratar om kön exakt hela tiden, de som inte fattar vad fan nyss nämnda grupp håller på med och ska anamma pappakroppen till 100% i sommar, och det finns de som helt skiter i grupper och spelar world of warcraft istället tillsammans med andra helt gruppobereonde via nätet. 

Vad vill jag säga med det här? 
1. Det går visst att generalisera. Ofta krävs det generalisering för att komma åt problem i samhället, eller göra en poäng. Framför allt bli det så väldigt mycket roligare! Dock är det viktigt att man inte lägger en värdering i sin generalisering. Ingen är mer eller mindre värd för att man väljer en gardinbena framför lilla my-tofs. Gruppen gör inte människan men människan gör gruppen, liksom. 

2. Gällande bilderna ovan: jag tycker så klart att båda initiativen bakom bilderna är jättebra. Det finns absolut inget negativt med att de skapats. Världen bli ett nanogram bättre varje gång ett sånt här initiativ tas. Men allvarligt, hur stor skillnad gör det egentligen att feministiska lärarstudenter sitter och diskuterar feministisk läraraktion med andra feministiska lärare? Hur många sprickor i glastaket framkallar det kvinnliga nätverket när tjejer som tävlar om exakt samma jobb nätverkar med varandra om att man måste våga nätverka mer? Det är ju lite preaching to the choir. Däremot, tänk om man mot förmodan, en enda gång lät de feministiska lärarstudenterna mingla loss med de kvinnliga affärsnätverket över en veganlunch och en flaska rosé? Hur många bra idéer skulle inte uppstå om Lilla My och Gardinen möttes och insåg att man egentligen tycker exakt samma sak, fast under olika paroller. Borde det inte finnas ett intresse för det?

3. OBS: den här texten har inget att göra med individerna i bilderna. Jag har bara använt dem för att generalisera och göra en poäng. Utan generalisering hade inte det gått. Då hade det här inlägget bara sagt, “det är bättre när alla pratar med alla”. Och det visste vi redan, vi som tillhör gruppen "alla".   

Avslutningsvis vill jag lyfta fram att jag personligen är väldigt originell i min framtoning. Bilden nedan illustrerar detta och jag ser verkligen inget anmärkningsvärt med den. Casual outfits i heterogen grupp en vanlig tisdag liksom. Vad?!