Vem är bibliotekarie egentligen?

Av vissa saker får man genast en bild av när man hör de nämnas. Vissa yrken skapar även de en bild av yrkesutövaren, en så stark bild att när LEGO gör en figur av yrket så är det ingen som ifrågasätter det. Det finns en LEGO-bibliotekarie.

LEGO

Det är mycket med LEGOs figur som stämmer, både med verklighetens bibliotekarier och med den föreställda. Bibliotekarier i Sverige (och på en hel del andra länder runt om i världen) är och har nästan alltid varit kvinnor. Kvinnor ansågs under slutet av 1800-talet vara ordningssamma, men framförallt, de var billigare att anställa än män. I modern tid anses män vara lika ordningssamma som kvinnor och får därför också bli bibliotekarier, fast lönen är ju fortfarande ingen direkt höjdare.

Enligt LEGO gillar vi också böcker, koftor och att folk skall hålla tyst i biblioteket. Hur är det med det? Böcker gillar bibliotekarierna förstås. Jag är väldigt säker på att jag aldrig möt en bibliotekarie som inte gillar böcker, jag ser på hen som ett mytomspunnet djur, som enhörningar och mantikoran, högst osannolika. Koftor då? Jo, själv måste jag ju medge att jag faktiskt gillar koftor, gärna i kombo med en kjol... Men sen finns det ju bibliotekarier som inte äger en endaste kofta, så LEGO har inte helt rätt där.

Och det här med tystnad i biblioteket? Ärligt talat så är det något som moderna bibliotekarier inte har funnit svaret på än. De finns de som inte har något emot att det pågår lite ljudliga aktiviteter och sen finns det de som hyschar så att det skvätter om det. En sak är i alla fall säker. LEGO har prickat in bibliotekariekårens kärlek för drycker som serveras i koppar. Mängden kaffe och te som dricks av bibliotekarier under ett år tvekar jag inte att den skulle kunna fylla Vättern (jag estimerar bara och har inga siffror på det, men jag kanske kan fråga LEGO). En lite mer vintage-bibliotekarie visar väl på att man blir vad man läser. Men har vi alla glasögon? Nej, några har linser faktiskt.

Giuseppe