I pissjournalistikens försvar

Jävla pissjournalistik! Skriver en arg Bengt-Åke efter att ha klickat på rubriken “Vi avslöjar: Kim Kardashians rumpdiameter” Skrollar vi längre ner på den klickvänliga nyhetssidan hittar vi ytterligare röster som uttrycker samma typ av frustration mot denna så kallade pisskitiga avföringsjournalistik.

Piss! och Skit! Är uttryck som har fått representera detta klickvirala paradigm vi nätanvändare upplever. Frustration mot det nya och på samma gång sveket mot det gamla. Den aftonbladienska revolutionen där lättsamma nyheter blir gratis och det svårtuggade får man betala extra för.

Fast du. Du Bengt-Åke. Du som inte köper din lokaltidning, använder adblock och somnar så fort du får läser om orättvisorna i Syrien. Du har tydligen fortfarande en åsikt om vad som är god och dålig journalistik. Du står fast där du står – vid sidan av den stora tidningsdöden. Och gör inget?

Istället väljer du att svälja betet och klicka dig vidare på det obestridligt uppenbara klickfisket, vars syfte är att locka läsare och underhålla. Nästan som att du förväntar dig att hitta den entydiga sanningen mellan raderna. Att du under den sekunden som sidan tar på sig att ladda har övertalat dig att du kommer växa som person efter att ha läst den här artikeln.

Men när du inser att allt var lurendrejeri. Plötsligt. Ilska. Ett spel med dina primalinstinkter. Du tappade kontrollen.. Under sekunden av impulsivitet ville du så gärna veta. VAD ÄR RUMPDIAMETERN?! Men ack och ve Bengt-Åkt.
 

– Det var denna förbannade avföringsjournalistik som lurade mig. De har utnyttjat mig, de jävlarna! PISSSSSJOURRNALISTIKKKK!!! Skriker han i kommentarfältet.
 

En brinnande grottman i jakt på att hitta den som tände eld på sig själv. En hund efter sin svans.

Vi har tagit intäkterna från journalistiken, och skyller det på journalistiken.

Bilder: