Bokrean - en analys

Igår började bokrean, något alldeles särledes härligt för en boktyckomare som jag. I vanliga fall köper jag mycket sällan böcker på grund av har jobbat på bibliotek sedan jag var sexton och är därmed något av en bibliofil, men på bokrean brukar jag slå till. Vi har också utvecklat en trevlig tradition där vi några litteraturstudenter hålögda hänger på Akademibokhandels lås klockan sju för att sedan botanisera, samlas, överlägga, smeka bokryggar och gråta en skvätt över de verk som inte klarar den redan uttänjda studentbudgetens ramar och inte får följa med hem. Sedan går vi och äter gofrukost. Klockan nio har en uträttat ett helt dagsverke. Fantastiskt!

Jag tänkte göra en kort men utförlig analys av de verk som fick följa med mig hem denna gång. Vad säger denna nya lilla samling om mig e g e n t l i g e n? För enkelhetens (och lathetens skull) använder jag mig av förkortningen PLSS – Pretentiöst LitteraturStudents-Syndrom, och detta mycket. 

ANALYS

Orlando av Virginia Woolf – Köptes till stor del på grund av PLSS. Jag har läst ett verk av henne tidigare, To the lighthouse, som jag minns gjorde mig förvirrad då jag inte för mitt brinnande liv kunde bestämma mig vad jag tyckte. Rytm och språkbehandling – fantastiskt, karaktärsbeskrivning och handling – njae. Har hört gott om denna dock, skall vara intressant ur litterärt men även genushistoriskt perspektiv. Jag är förutom bibliofil även skyldig till att vara anglofil så alla britter får liksom ta plats i min hylla hur som haver (vilket kommer märkas på mina andra inköp).

Stolthet och fördom av Jane Austen – Köptes också till stor del på grund av PLSS. En ”ska” ju ha läst den.  Gillade framsidan också. Och jag gillar som sagt allt som är fött i the UK. Och kvinns.

Gång på gång är skogarna rosa av Emily Dickinson – ÅH EMILY du är ju min tjej. Jag har fått ett nyväckt intresse för lyrik och myser vid tanken på att jag har denna samt samlingar av Fröding och Södergran att gotta ner mig i. Men Emily har jag älskat lite sedan hennes första darriga stavelser slog rot i hjärtetrakten. Älskar hennes sätt att arbeta med poesins struktur. Självklart mycket mycket hög PLSS på denna också. KOMMER DET FINNAS NÅGOT VERK SOM INTE ÄR KÖPT PGA PLSS??? Spänningen tätnar.

Odysseus av James Joyce  – EXTREMT mycket köpt pga PLSS. Mest i samlingen. Ok, gillade färgen också. Men detta ska vara en av de svåraste-mest revolutionerande-märkligaste-svåröverkomliga böckerna typ ever; blir lite trött bara av att tänka på att läsa den. Lycka till till mig.

Att föda ett barn av Kristina Sandberg – Inte så mycket köpt av PLSS! Mer grupptrycksvarning på denna, publik och kritik skriker unisont att detta är genialt. Jag måste undersöka!

Pianoboken av någon pianoperson: Har plockat upp min ~synth~ och har för ambition att spela på den oftare än jag använder den som klädhängare, vilket blir rätt ofta. Vore fint att kunna slänga dit något mer än en trött sjua när jag ska svänga till det med en gammal schlagerhit eller allmogevisa.

Sammanfattning analys: Mestadels en blandning av erkända engelskspråkiga författare, en del svensk roman i ropet och en facklitteratur. Mycket hög nivå av PLSS och hög nivå oorginalitet.

Slut på analys.

 

PS Gick förbi Studentbokhandeln och kunde inte låta bli att köpa några böcker till; det fick bli lite Kafka, Tranströmer och García Marquez. Låter hur detta påverkar PLSS-nivån vara osagt. DS   

Bilder: