Vad är det för jidder om Jodel?

Ni har kanske sett den;  reklamen uppsatt på en anslagstavla på ett campus nära dig. En tvättbjörn alternativt typ räv följd av en mystisk varning: Jodel kan verka beroendeframkallande. Jag bekymrade mig inte nämnvärt om vad som var på gång när jag masade mig förbi flera affischer (hade liksom annat att tänka på såsom min icke-existerande C-uppsats) men när jag någon dag senare mötte upp en kamrat för pluggstund – läs gemensam prokrastinering – som talade sig varm om detta nya fenomen blev jag nyfiken. Vad är detta och hur blir jag med på eventuellt skoj?

Jag laddade efter instruktion kvickt hem appen and the funs could begin. Vad är då Jodel? JO KÄRA NI om ni levt under en sten precis som jag och upptäckt detta alldeles nyligen kommer här en *kort manual*: Jodel är ungefär som ett virutuellt klotterplank, där alla och envar anonymt kan skriva en rad eller två eller kanske till och med lägga upp ett foto – eller ”jodla”. Andra "jodlare" kan sedan svara på din "jodel" eller up- respektive down-vota (ja jag missbrukar svengelska och en hel del kommer ut på engelska OKEJ) jodlingar. För detta tilldelas du karma, inte bara på ett andligt utan också i ett fysiskt poängsystem; vad det ska till rent praktiskt är något oklart. De "jodlingar" eller "jodels" som får flest likes hamnar i kategorin ”Mest populära jodels” och de som får flest kommentarer tar plats under ”Jodels som flest snackar om”. Om en jodel downvotas av mer än fem personer kommer den försvinna från flödet; alltså har medlemmarna en röst i vad som visas och vad som bannlyses.

Jodel kallas i AppStore för ”det anonyma Campus-forumet” och när jag har gjort ~research~ (eg. googlat ett par gånger) så har jag insett att detta på något vis liksom verkar vara till för just Uppsalastudenter…? Eftersom jag hittar cirka noll och ingen info om appen i övrigt (vilket är mystiskt…?) har jag dock inte så mycket mer att grunda dessa slutledningar än vanliga lekkvinnaiakttagelser.

Så, vad gör du om du vill se vad fuzzen handlar om? Du kan filosofera rakt ut eller lätta hjärtat om spörsmål som länge tyngt dig. Göra shoutouts, tipsa, hissa & dissa, använda som bikt och så vidare i princip oändliga kombinationer.
Jag har nu haft Jodel i typ tre dagar och känner mig rutinerad nog att ge mig på ett utlåtande.

....

Det

är

JÄTTESKOJ!

Vem hade kunnat ana att det skulle vara så intressant att bara läsa vad fölk i största allmänhet styr med och fnular på!? All ära åt Uppsalastudenterna, som jag tror är den sortens folk som är extra tacksamma för den här typen av socialt medium (smickrare där!!!).

Här följer en kvick sammanfattning av pro och cons med appen!

 

PROS

 

En hjärtevärmare

Klart att det alltid kommer finnas tråkiga neggon, men stämningen på Jodel är förvånansvärt god. Folk gillar glatt till höger och vänster och svarar övervägande positivt på folks små tankar, frågor och funderingar. Har någon en dålig dag jodlas peppande ord och råd, om någon har det fantastiskt hejas hen på med glada tillrop. Jodel visar på hur positivt sociala medier kan vara i en virutuell vardag som allmer präglas av troll och hat.

Kan få faktiska råd eller hjälp

”Är Matikum öppet idag, svälter!?” ”Vad kan jag hitta på för kul med min dejt på lördag så hen blir begeistrad i mig?” ”Koffeintabletter, något att ha när man behöver energi till pluggandet, någon som provat?” Allt från tips på bästa pluggtillhållet till när det är extrapris på kvarg eller hur lång kön är till nationsklubbarna ploppar upp i flödet.  

Matchmaker

Och nej, inte nödvändigtvis på något sliskigt Tinder-sätt! (all heder åt Tinder men att förneka att där finns slisk är lögn och förbannad lögn). Kanske vill du få med dig någon att ut på en solig promenad, inte gå på The Theory of Everything själv eller dela med dig av dina ovanligt lyckade pannkakor.

Studentikos stämning

Här kan alla dela med sig av sin tentaångest, beklaga sin boendesituation eller förbanna sitt eviga plugg-uppskjutande och känna värmen från andra medstudenter, som alla har varit där.

 

CONS

 

Folk utnyttjar att de kan vara anonyma

Sin beskärda del av snusk och provokativa inslag kommer med det faktum att du kan vara anonym; ibland kul, oftast barnsligt och nästan alltid irriterande i en annars så mysig ombonad miljö (föreställer mig Jodel lite som ett kuddrum…?) MEN du kan downvota för att signalera att du tycker att DETTA MINSANN inte hör hemma i feeden.

Ibland blir det väl internt

”Micke på EKO är så HET!”  följt av instämmande hurra-kör. Jaha, vad ska jag tycka om det? Vem fan är Micke? Det har till och med börjat florera namn på faktiska personer i forumet, vilket är ett b r o t t mot dess lagar.

Ljug och driv

Ibland kan en gå igång ordentligt på en spännande jodel för att sedan inse att det är något konstigt med det här..? Ibland vacklar folk på sanningsgraden eller driver hejdlöst, och eftersom du är helt anonym kan du inte ens veta när det är personen som först skrev jodeln som svarar, vilket kan leda till spårade utvecklingar av konversationer (vilket i och för sig kan vara inte så lite kul!)

Studentikost

För de som inte är studenter kan jag tänka mig att det blir nästan en aning parodiskt, och även för en student som yours truely finns det en smärtgräns över hur mycket nationsskvaller, ”varförharjagintegåttuppänklockanärtvå”och studieågren en klarar av. Programmet ska vara skapat för studenter men eftersom det inte finns någon verifiering (tack gud för det!) så måste det ju även finnas civilister ibland oss.

ÄNNU ETT SÄTT ATT INTE PLUGGA

Min akademiska karriär behöver inte Jodel (vilken universitetsstudent behöver mer distraktioner i Netflixs, Facebooks och Youtubes tidsålder) eftersom Jodel ÄTER TID!?

*Ska bara kika Jodel*

*Bara skriva en jodel*

*Undrar om någon svarat på min jodel*

And repeat...

 

SUMMA SUMMARUM AV KARDEMUMMA

 Jodel är skoj, kan i bästa fall vara användbart och i sämsta ta konsten att göra ingenting till en helt ny oupptäckt nivå.

 

 

PS. Where is the poop? Det finns noll och ingen information om mediet någonstans, det är nån form av TYSKT produktionsbolag som verkar stå bakom appen (!?), den är gratis att ladda hem och det finns – än sålänge – ingen reklam… Vem tjänar något på Jodel? Varför har någon lanserat den? Kommer någonting smyga sig upp och bita alla  glada jodlare i baken? Fortsättning följer… DS.   

Bilder: