Student och begreppet tid

Nu vad det länge sedan mina fingrar valsade fram ett inlägg här. Jag skyller allt på post- och pre-Valborg och allmänna livsbestyr. Jag vill intala mig att jag inte har haft tid: men har jag egentligen inte det? 

"Jag har inte tid" är nämligen en tanke som flyger genom mitt huvud i parti och minut, men frågan är om det är sant. Det är som att begreppet tid har lösts upp sen jag började hänga min hatt i Uppsala stad, som att begreppet itself har förändrats. Gymnasiet,mina gästspel på folkhögskolor och arbetsliv kantades alla av struktur: matte och filosofi i förmiddag, dans och kör torsdagar, på lördag ska jag jobba lunchpass. När jag sedan flyttade hit och såg schemat med två till tre seminarier i veckan blev jag konfys: var det allt? Det blev jag ju i sanning varse att fallet inte var, en skulle ju LÄSA OCH SKRIVA något alldeles infernaliskt däremellan, man jag skulle alltså SJÄLV bestämma när detta skulle hända? Det var som startskottet för en tillvaro i tidsmässig dekadens, där timmar av ändlöst drivande krockade med stressen från helvetet.

Timmar tappade sin betydelse, förseningar var mer kotymt än att vara i tid och fredagsfeelingen har aldrig återhämtat sig sen jag ofta kan plugga lika mycket en helg som en vardag. Jag har de senaste cirka tre åren inte alls sett någon motsättning i att jag inte har haft tid att skriva uppsatser, läsa sekundärlitteratur eller gå på frivilliga föreläsningar, medan det har funnits hav och hav igen av tid att läsa Stephen King, sova eller plinka på en synth. 

Nu, när jag har endast ett par veckor kvar innan jag förhoppningsvis har gjort mig förtjänt av ett ark med orden Kandidatexamen på, har koncepterna havererat fullständigt. All självbevarelsedrift som tidigare hållit mig flytande har flytt fältet och lämnat mig görande allt annat än det jag verkligen skulle behöva göra. Min hjärna säger: 

AIN'T NOBODY GOT TIME FOR THAT

om allt som inte innebär omedelbara signaler till mitt belöningscentrum. Jag håller på att utveckla ett system a la "en godisbit var tionde effektiv arbetsminut", men vi får väl se hur det går... Maj månad bjuder så mycket sol, fest och glada aktiviteter att skolarbetet för en ojämn kamp. 

Bilder: