Tips på en bok eller två och hejdå

Sista inlägget Halledar. Tiden alltså. Vad är det ens för något?

Jag ska dock inte uppehålla varken er eller mig med särskilt mycket mer om detta utan istället gå vidare till de sedan tidigare utlovade BOKTIPSEN Jag älskar att tipsa. Lägga pannan i djupa veck och ge råd, rekommendera, sprida min outömliga kunskap osv. Legitimera mitt människovärde och få mitt ego att spinna. Mmm.

SÅ jag bjuder på inte mindre än T I O sommarboktips (va tio helt sjukt TIO BOKTIPS DET ÄR SANT), en för varje sommarlovsvecka. Ja okej nu har det väl gått en eller två men ni får väl helt enkelt fortsätta en bit in i höst eller LÄSA UTAV HELVETE. Detta utöver tipset om Toni Morrissons Älskade som jag tipsade om när alla ergo-kamrater skulle ge sitt bidrag (missade du finns länk http://www.ergo.nu/guide/20150605-detta-sommarläser-vi)

Först tänkte jag att tipsen skulle komma i en salig blandning: lite prosa här, en diktsamling där, kanon och fulkultur i en härlig swish toppad av något seriealbum. MEN ICKE Istället får ni tio av mina Stephen King-favoriter. Såklart. Jag har svårt att rangordna så helt utan inbördes ordning:

nbsp;

TIO KING-BÖCKER ATT LÄSA I SOMMAR:

1 Den Gröna Milen – Kanske har du sett filmen med samma namn och tänker att då kan jag ju hoppa denna? Fel och fel igen. Även om det finns flera fina filmatiseringar av Kings verk är det svårt att efterlikna Kings mångbottnade karaktärsbeskrivningar och salta humor. Bra introduktion för dig som är ny på King-fronten.

2. Lida – Ännu en bra filmatisering, som gör boken relativt god rättvisa med en fantastisk Kathy Bates i huvudrollen. Den förtjänar ändå att läsas, inte minst för sin suggestiva stämning. Bra för dig som inte gillar för mycket övernaturligheter i det du vilar näsan i: här finns bara ren skär galenskap. (Trivia: uttrycket ”piehole” som synonymt för mun myntades i denna bok – Stephen King är alltså upphovsman till detta ord).

3. Köplust – En av Kings böcker som enligt mig har fått oförtjänt lite uppmärksamhet. Genialt om girighet och King är kanske som allra bäst när han skildrar den till synes sömninga småstaden och alla dess invånare.

4. Maratonmarschen – Tänkte ni att Suzanne Collins var banbrytande med sina futuristiska mördarlekar? Please. King har sysslat med sådana sedan sjuttiotalet, både med Maratonmarschen och Den flyende mannen som kom -82. Reglerna för Maratonmarschen är enkla: den som fortsätter gå längst vinner evig rikedom och ära. Om du slutar gå? Pang pang.
nbsp;(Trivia: några Stephen King-fan har dragit igång en maratonmarsch i Trelleborg – dock ingen dödlig utgång i denna version, och ingen evig ära heller: vinnaren får dock ett presentkort på fotvård).

5. Signal – King är inte dålig på att skriva postapokalypser: tvärtom. Han är välbekant med genren och Signal är en av hans starkaste. Gillar du katastroffilmer och serier som The Walking Dead? Läs.

6. Sommardåd/Vinterverk (novellsamling) – Skräck är erkänt tacksamt att förtära i novellform, och King är ofta extra lättillgänglig i sådana, eftersom han lätt drar iväg och svävar ut i sina romaner (han skulle, för att parafrasera en King-kännare större än jag sjäv, behöva en redaktör som tog honom i skägget och sa åt honom på skarpen att korta många romaner en hundra sidor eller så). I denna samling återfinner vi bland annat Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet), som kröner IMDBs topp hundra for a reason. Förutom den innehåller en också en av mina personliga favoriter som handlar om vad som händer när en ung hellyllekille möter gömd förintelselägervakt – och det är inte vad ni tror. nbsp;

7. Majsens barn (novellsamling) – Det är ingen hemlighet att i princip alla Kings böcker har mer eller mindre berg- och dalbanekaraktär: min favoritförfattare han är men också en av de mest ojämna sådana jag har läst. Hans novellsamlingar visar detta mer än romanerna och i denna samling finns en och annan enkrona eller femma men också äkta pärlor; till exempel den som handlar om mannen som vill sluta röka. Vad skulle du göra för en idiotsäker lösning för att få dina laster att försvinna? nbsp;

8. Under kupolen – En av hans nyare böcker, som liksom mycket annat King gjort har filmatiserats, nu som en tv-serie (som tydligen ligger långt från originalet, men King säljer ju manus till kreti och pleti och visslar sedan hela vägen till banken). Många likheter med The Simpson-filmen, då en liten stad plötsligt hamnar under en oförklarlig kupol. King säger dock att han skrev utkastet till manuset för Under kupolen redan på 70-talet (säger du det så Stephen, säger du det så…). Igen och igen visar King att det läskigaste av allt kanske inte är det oförklarliga som satt en amerikansk småstad under en glaskupa, utan hur människor reagerar och agerar under press och panik.

9. Jurtjyrkogården – En klassiker. Den första Kingboken jag läste. Jag satt i källaren/matsalen på mitt sommarjobb jag hatade och läste hela lunch- och kafferasterna. Om sorg, smärta och skuld, och den avgrund som är döden.

10. Att skriva – Kanske den bok som fick de sittande i finrummet att lägga huvudet på sned och pannan i djupa veck och fick King att i alla fall närma sig tröskeln till nämnda rum. En smart, innerlig och lågmält rolig biografi/handbok i skrivande som fick mig att skriva anteckningar och skratta rakt ut. Meningen ”Vägen till helvetet är kantad av adverb” ringer i mitt huvud varje gång jag skriver en text till denna dag. nbsp;
< --[if supportLineBreakNewLine]-->
< --[endif]-->

nbsp;

Hinner en inte läsa alla i sommar (även om en ju borde ) kvarstår tipsen resten av året också, såklart. Själv har jag som mål att krypa över gränsen på 40 Kingböcker i sommar. Jag håller just nu på med bok nummer 38, Sömnlös, hemma i högsby väntar sedan hans nyaste Mr Mercedes och jag ska klicka hem novellsamlingen Den förskräckliga apan innan dagen är slut.

Sista gången jag bloggar här nu Tiden går fort osv. Kan i sanningens namn säga att jag inte kommer på någon bättre avslutning än denna. Har varit roligt, jag tackar för det. nbsp;

Trevlig sommar

Tjipp tjipp

nbsp;

Sanna nbsp;