Definitioner

Diskursen om svenskhet som försiggår nu är lite märklig. Det finns tydligen ett krav på att definiera vad det innebär att vara svensk, eller en vilja att ifrågasätta äganderätten till begreppet. Är inte medborgarskapet svenskhet? Borde det inte vara mer inkluderande? Finns det ens svenskhet? Det är vanligt med inlägg av typen: "Ameh hallå, kåldolmar är ju från Turkiet och julgranen från Tyskland, jomentjenare".

Man missar lite poängen tror jag, kulturer är komplexa saker, subtila. De definieras eller formuleras inte utan vidare. Ändå existerar de, de är faktum. Precis det tänker jag när jag ser det här klippet:

 

 

Den här damen är inte direkt en dålig dansare. Hon är rätt flink, har kanske bakgrund inom balett eller något, och tycker säkert jättemycket om hiphop. Ändå är detta inte hiphop, det är helt enkelt inte hiphop. Det känns i hela magen att något oegentligt händer här, man skruvar på munnen av det. Hon försöker inte ta något som tillhör någon annan, för det tillhör ingen, utan det är bara... fel. Man kanske kan tycka att hiphop blir vad man gör det till, men det här inte vad vi har gjort det till. Att göra det till sitt kan inte helt och hållet förändra den saken.

PS. Därför kan inte denna starka känsla av indignation avfärdas heller.