Fideles Pugnando

Jag såg boxningsfilmen du jour, Creed, häromveckan med en åldrad Rocky Balboa som tar sig an en ny talang. Det är den typen av film som det klassiskt sett är acceptabelt för män att gråta till - sport, mentorskap (freudianskt?), motgång/uppgång - och jag kan utan omsvep säga att jag föll pladask för det. Det är den där typen av film vars tillkortakommanden man inte ens behöver förlåta eftersom den stora sagan överskuggar dem. Och ingen sport verkar bjuda på lika stora sagor som boxning.

Ta denna film till exempel:

 

Jag kan verkligen rekommendera att man ser hela, det är den bästa sportdokumentär jag sett.

 

Allting i denna film, från hur den orubblige Frazier rubbas till hur den machiavelliske Ali betalar priset för sin fåfänga, är just sagolikt. 

Den som myntade uttrycket "verkligheten överträffar dikten" torde nästan ha tänkt på boxning och boxningsfilm.