Utmärkt tolkning av Skarsgård och Varela

Film. "Bildts roll i berättelsen hade kunnat bli än mer laddad utan Zandéns överdrivet arroganta överklassfjams."

Saknar kritisk distans till norska stordrömmar

Film. "Nationalismen framstår som en helt rimlig beståndsdel i Amundsens saga, den får klistra samman en gestalt som annars inte riktigt hänger ihop."

Monoton vardag och människor som inte förmår

"Det kapitalistiska och patriarkala förtryck som hela tiden är närvarande är så invävda i den jämngrå ytan att det kan vara svårt att skönja." Läs mer

Spännande krim som omtolkar genren

Film. "Ständigt i bild är det Cedergren som befäster den infernaliska nerv med vilken Den skyldige drabbar åskådaren."

Gripande om gatulivets kaos och misär

Film. "En gång kallades Beirut Medelhavets pärla. Kanske finns där delar som motsvarar epitetets glans, men i Nadine Labakis film Kapernaum dominerar kaos och misär."

Allvar är inte samma sak som djup

Film. "Jag tror helt enkelt inte på berättelsen, och det är den värsta upplevelsen man som cineast kan ha i en biosalong." Jonathan Schiess har sett hyllade "Moonlight"-regissören Barry Jenkins senaste film "If Beale Street Could Talk", som genomsyras av ett omotiverat starkt svårmod.

Nytappning konkretiserar hotet i Martinssons dystopi

"En gång sågs atomkriget som självklar fond för Martinsons dystopi, idag är klimathotet en lika självklar bakgrund." Läs mer

Fyrkantig surgubbe står i vägen för stor dramatik

Film. "Tyvärr är Joe – även om Jonathan Pryce gestaltar honom med bravur – en alltför fyrkantig figur för att det stora dramat som kunde legat inom räckhåll verkligen ska ta fart."

Imponerande och motbjudande långfilmsdebut

Film. "I vissa avseenden är Holiday djupt imponerande, i delvis andra avseenden är den lika djupt motbjudande. Dessutom är den inte särskilt medryckande som berättelse. Ändå sitter jag på helspänn."

Lysande skådespel i drama utan större laddning

"I huvudrollerna gör Dominic West (som Willy) och Keira Knightley (som Colette) strålande prestationer." Läs mer

Syndicate content