Annons
Kanske kan dessa kändisar hjälpa dig med sina julklappstips?
Foto: Sandra Gunnarsson

Önskningar och julklappar


Silversked, ficklampa och nagelfil – men vem vill ha vad? Ergo har frågat några universitets- och Uppsalaprofiler vad de önskar sig i julklapp. De har också gett sina bästa tips på gåvor – tacksamt för den som är ute i sista stund

nbsp;

Jan Berglin, serieskapare. nbsp;

”Personligen önskar jag mig en ficklampa. Jag är av den åsikten att man kan inte ha för många ficklampor.

Ett boktips är ’H som i hök’ av Helen Macdonald. En fantastisk bok om falkenerarkonsten.”

nbsp;

Karin Ottander, vice ordförande Uppsala studentkår.

” Jag önskar mig sådana där tofflor med fluff i.

Jag vill tipsa om allt som får klappmottagaren i fråga att känna sig sedd, en klapp som säger: ’jag lägger märke till dig och det du säger och gör’. Kanske en bok av en författare som den en gång har berättat att den gillar, en affisch på barndomsidolen eller en ask med personens favoritchoklad.”

nbsp;

Lars Burman, överbibliotekarie och professor i litteraturvetenskap.

”Vad önskar man sig när man har det mesta som är värt att sträva efter? Jag väljer något skojigt överlevnadsverktyg av den där typen man hittar på Clas Ohlson – med lampa, korkskruv, kompass, nagelfil etc.

Tipsar gärna om de fina julklappar som finns i Carolina Redivivas shop – från vykortet där Fantomen är på väg upp mot Carolina till paraplyet där insidan pryds av en stjärnhimmel ur kulturarvssamlingarna. ”

nbsp;

Edward Blom, gastronom, kulturhistoriker och hedersledamot i Snerikes nation.

”Jag önskar mig ett dussin såsskedar i silver eller nysilver, antika eller semi-antika.

Man kan aldrig få för många högkvalitativa julgranssaker och antikt julpynt. En låda blandade julöl är alltid trevligt. En riktigt bra raktvål – eller en rakkniv om personen saknar sådan. Cigarrer, anklever, presentkort på ett smörgåsbord – eller om mottagaren bor i Uppsala, varför inte en middag på Salongen by Snerikes. Och sedan finns ju mina egna kokböcker och viner förstås ;-) nbsp; ”

nbsp;

Carina Burman, författare och litteraturforskare. nbsp;

”Jag önskar mig ett par hemstickade halvvantar, gärna med knappar – jag blir lätt kall om händerna när jag jobbar, och det är skönt att ha på utkylda bibliotek.

Att hitta något att ge bort är alltid svårt. Ibland är ju prylar vad folk vill ha, men jag tror på sånt man gör av med – godis och annat ät- och drickbart, eller varför inte mysiga bad-, rak- och skönhetsprodukter, som man sällan unnar sig själv.”

nbsp;

Eva Åkesson, nbsp; Uppsala universitets rektor.

”Jag gillar Bob Dylan, så boken the Lyrics önskar jag mig eller ett gott rättvisemärkt te, eftersom jag gärna dricker te.

Vill tipsa om Jul på Uplands. Nationen öppnar dörrarna på jul för alla som är kvar i stan. Det är ett helt ideellt arrangemang. De tar tacksamt emot bidrag på BG 230-4319. (Märk inbetalningen med ”jul”.) En klapp som gör gott.

Annars passar böcker bra nbsp; som julklappar tycker jag. nbsp; Förra prorektor Kerstin Sahlins nya bok: Kollegialitet – en modern styrform är ett tips. Disapristagaren Uppsalafysikern professor Bengt Gustafssons, nbsp; Svarta hål – teorierna, upptäckterna, människorna, eller Tryckfrihetsförordningen Fritt ord 250 år – essäsamling som är utgiven av Sveriges riksdag. Flera av våra forskare medverkar bl a Carina Burman och Lars Magnusson.”

nbsp;

Daniel Simmons, ordförande Uppsala studentkår.

”Att nästa George R. R. Martin bok (The Winds of Winter) ääääntligen kommer ut.

Unna någon lite fint te Rekommenderar lyxigt löste, gärna Earl Grey ”

nbsp;

Toofan Salehpour, kommunikationsansvarig Uppsala studentkår.

”Jag önskar mig något som underlättar min vardag, typ ett SL-kort som aldrig tar slut.

Som klapp tipsar jag om saker som används. Aromerat kaffe (t.ex. irish cream); en glasburk som man fyller med te och choklad eller typ en kökskniv.”

nbsp;

Antje Jackelén, ärkebiskop.

”Jag önskar mig fulla kyrkor

Vill tipsa om en fritidsaktivitet för ett barn från gåvoshopen för Svenska kyrkans internationella arbete. Det kostar 255 kr.

Kan också tipsa om min nya bok ’Samlas kring hoppet’ för den som vill ha ett boktips ; )”

nbsp;

Erik Bogegård, Curator Curatorum.

”Jag önskar mig en trevlig stickad tröja (kanske med julmotiv) och en bra bok.

Mitt bästa tips är smaksatt kaffe i någon julig smak från en delikatessaffär. Det nbsp; brukar alltid gå hem när inspirationen tryter.”

nbsp;

Carola Lemne, ordförande i konsistoriet (Uppsala universitets styrelse) och vd för Svenskt Näringsliv.

”Jag har redan fått min julklapp av min kära man. Det var en cape som vi hittade i Wien.

På senare år har jag och mina vänner gett bort annat än saker. Till exempel plantering av träd på Haiti, det tycker jag är en bra present att ge. ”

nbsp;

Jonathan Schiess, juriststudent och Ergos frilansskribent.

”Jag önskar mig over ear-hörlurar. Nu får det vara nog med öronvaxproducerande plug in-hörlurar. Det är be-dröv-ligt

Tips: En timme i en float tank där man ligger i saltmättat 37 graders vatten i ett mörkt rum. Det är en väldigt häftig upplevelse ”

nbsp;

Sigrid Asker, webbredaktör Ergo.

” Jag önskar mig städhjälp som gör precis ALLT som behöver göras i mitt hem. Inklusive sortera underkläder. Får dock inte vara nån jag känner för det blir skämmigt.

Mitt tips: boken ’Brev till samhället’ av Eric Ericson. Aldrig skrattat så mycket.”

nbsp;

Sandra Gunnarsson, redaktör Ergo.

”Jag önskar mig en elektrisk vattentunna till min häst. Den har en termostat som anpassar temperaturen på vattnet, vilket gör att det inte fryser ute i hagen. Kommer slippa flera timmars ishack och släpande på vattendunkar.

En bra present är ett svampodlingskit. Finns med olika sorters svamp t. ex. ostronskivling och champinjon. Gött att ha nåt att fixa med då inget annat växer utomhus. Odla inte shiitake i samma rum som du sover, då kan du bli sjuk hälsar biolog Philippa Björk, student- och doktorandombud.”

nbsp;

Lina Svensk, chefredaktör Ergo.

Jag tänker vara världens mest förutsägbara människa och önska mig Årets julklapp i julklapp i år: VR-glasögon. Framtiden är liksom här på riktigt Tänk vad skönt att kunna lämna verkligheten ett tag utan att ens lämna sofflocket. Som med all ny teknik är det dock jobbigt att skaffa/få prylen med vetskapen att samma produkt kommer vara dubbelt så bra om ett år och då sitter man där med motsvarande Minidiscspelare när alla andra har en Mp3-spelare för att man inte kunde hålla sig.

Det är alltid lite lamt när folk snackar om att en upplevelse är bästa presenten, men det ligger ändå något i det. Om man inte vet att en person typ är helt frälst i Star Wars och blir glad för vad som helst relaterat till det, så kan det vara svårt att hitta något som det ligger tillräckligt tanke bakom för att det inte ska se ut som att man köpte grejen på macken två timmar innan julklappsutdelningen, men som är en så pass bred grej att nästan vem som helst hade kunnat uppskatta det. Jag tror därför på att ge bort ett presentkort till någon typ av Escape the room -aktivitet; man blir inlåst med någon/några kompisar i ett rum och så ska man baserat på ledtrådar i rummet lista ut hur man tar sig därifrån. Finns bland annat i Stockholm. Annars funkar ju alltid en bok som man själv tycker är bra (varför inte The Girls av Emma Cline? Lätt årets bästa bok ).

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…