Foto: Levi SzekeresLängtar du tillbaka till staden där du var utbytesstudent? I sådana fall är det antagligen inte toapappret du saknar.

7 saker du garanterat känner igen om du har pluggat utomlands

Ung och hungrig med världen framför dina fötter, redo att erövra ett språk, en kultur och 576 nya Facebookvänner? Eller har din utbytestermin i själva verket mest handlat om snedfyllor, språkförbristningar och ostädade toaletter? Nå, förhoppningsvis har du haft lite kul också.

1. Den multikulturella förståelsen

När du landar i ditt temporära nya hemland har du ambitionen att med glatt och öppet sinne ta del av den inhemska kulturen. För att lära dig språket flytande ska du förstås bara umgås med infödda. Det tar dock bara några dagar att inse att studenterna på ditt nya universitet är lika intresserade av att undervisa i sitt modersmål/ prata på bruten engelska om landets jultraditioner som du är av att frottera dig med gänget fulla utbytesstudenter som utgör tre fjärdedelar av klientelet på Orvars. Känns väl egentligen ganska rimligt?

2. Patriotismen

Som många andra svenskar har du aldrig förstått det där med att vara stolt över sitt land – är inte det lite, tja… sunkigt? Men när du får fråga efter fråga om isbjörnar, ifall det finns ett fungerande mobiltelefonnät i Sverige och varför du inte är blond, utvecklar du snabbt en nationalromantik värdig en flaggviftande pensionär på kungens födelsedag. Kungen förresten, rätt schysst snubbe ändå.

3. Perspektivet

Arga Facebookstatusar om risken för köldeksem i Heimstadens korridorsrum i all ära, men när du förvisats till en möglig huslänga i en förort som Gud glömde senast på 60-talet, där toaletten du delar med sjutton andra har mer fartränder än toapapper (som dessutom är ROSA och smulas sönder när du tittar på det), är du nästan beredd att nominera Heimstadens vd till Nobels fredspris.

4. Manshatet

Okej, detta gäller antagligen främst studenter som omgivningen definierar som kvinnor. Punkt 1 på den här listan har vissa undantag – det finns nog åtminstone en manlig inhemsk student som mer än gärna lär dig allt om sin kultur och sitt språk. Dessvärre är det inte gratis, och inte nödvändigtvis frivilligt. Hur förklara på stapplande franska för en dreglande stalker med extas i blicken att du faktiskt hittar till kaffeautomaten på campus själv? Efter några veckor börjar du överväga att sluta duscha och klä dig i en återanvänd sopsäck bara för att slippa manlig uppvaktning.

5. “Fånga terminen”

Det där med att släppa allt som har hänt och kan komma att hända, för att bara ge sig hän åt ögonblickets njutning – vilken bland annat går att finna på spritavdelningen i en vanlig, kontinental livsmedelsaffär – funkar faktiskt. När du befinner dig långt hemifrån, på bestämd tid, och bland människor du inte kommer att träffa igen. Tro oss, du kommer vara djupt tacksam att det bara är då.

6. Byråkratin

“Sverige är sååå fyrkantigt och byråkratiskt!” Har du hört det? Rentav sagt? När du har provat att göra något annat än chilla på stranden, titta på sevärdheter och utforska nattlivet i ett främmande land inser du att byråkrati inte är en svensk uppfinning. När webbredaktören pluggade i Frankrike fick hon inte använda tvättstugan en kväll eftersom receptionisten som jobbade just då inte hade befogenhet att ta emot tvättpolletter. Dessutom pratade han franska.

7. Förståelsen

Den fulla upplevelsen av att ha gjort ett kulturellt utbyte får du kanske först när du är hemma i Sverige igen, och hamnar bakom någon i en kassakö som försöker göra sig förstådd på bruten svenska. Innan har du säkert förstått att det kan vara jobbigt att inte behärska modersmålet i ett land där du bor, nu vet du precis hur det känns.