Wikimedia commons/Jesse MillanMagiska barndomsminnen faller ihop i tusen sköra skärvor när du inser att din barndom är lika avlägsen som magi.

7 värsta julbesvikelserna

Hör du till dem som längtar? Laddar med att spela videon till “Last Christmas” på repeat, kokar nya knäck eftersom satsen du gjorde i oktober redan är slut, och bjuder in Facebookvännerna till julklappsrimsworkshop med hemgjord glögg? Hoppas att du får bevara din inre bild av årets viktigaste högtid. Men risken finns dessvärre att du råkar för följande.

Familjen har infört vit jul….

och det betyder inte att det snöar. För det gör det antagligen inte, utan temperaturen är i stället densamma som på midsommarafton. Och om det snöar är det också jobbigt för det betyder att alla är stressade över att julgästerna blir tre timmar försenade på grund av snökaos.

Kärnfamiljshetsen

Julen är barnens högtid, sägs det. Vilket tyvärr stämmer. Syskonen har redan ynglat av sig och alla frågar när det är din tur. Du inser att du faktiskt behöver draghjälp underifrån för att kunna uppskatta Piffs och Puffs julgransdekoration igen.

Hemvändarkvällen på juldagen

Efter tre dygn med släkten ska det bli härligt att återförenas med gamla gänget från gymnasiet och få vara dig själv igen. Eller? Efter tre blaskiga stöl på Statt och sju ännu blaskigare raggningsförsök från Sebbe i parallellklassen kommer du ihåg varför du flyttade. Efter en fjärde stöl överväger du dock att ge honom en chans i hopp om att kunna låta släkten andas ut nästa gång de får se din mage.

Studentens obefintliga jullov

Det som en gång var ett pärlband av dagar framför Jullovsmorgon och Disneymusikaler med en Aladdinask i knät har tack vare en lärare som bokade seminarielokaler så sent att den enda lediga tiden som fanns kvar var 2 januari klockan 8. Med andra ord får du tillbringa uppesittarkvällarna med “Kvalitativa intervjuer” av Jan Trost.

Julklappsbesvikelser

Du var vild av iver när du hittade en fin, trendig kofta till din teknologbrorsa som behöver hotta upp sin garderob. Till och med rimmet du skrev på paketet är du nöjd med. Brodern blir positivt överraskad av att du hade koll på att han ska på maskerad med dansbandstema på nyår.

Julmatsbesvikelser

Mamma går på paleodiet, pappa äter LCHF, syrran är vegan, morfar har fått diabetes, brorsans nya partner har luftburen allergi mot nötter, ägg och fisk och de efterlängtade ätteläggen äter ingenting utan ketchup på. Inte ens katten får äta något annat än lightfoder. Kanske är det lika bra att skippa julbordet och inta näringsdrycker i sängen i stället.

Kort sagt: du är inte barn längre

Det är faktiskt orättvist!