Annons
”Där tidigare skivor med The Knife och Fever Ray bjudit på originella ljudvärldar är ’Plunge’ ett helt universum som inkluderar alla olika spektrum av både ljus och mörker.”
Foto: Pressbild Luger

Egensinnig uppvisning i musikmagi


Fever Ray
Plunge
(Rabid/Border)
EEEE

När Karin Dreijer från The Knife släpper sitt första soloalbum på åtta år är det något helt annat än sist. Ljusare, popigare och skarpare i kanterna. Den närmaste referensen blir tidiga The Knife, även om komplexiteten är betydligt större nu. Den ökade tillgängligheten betyder dock inte att ”Plunge” är något konventionellt electropopalbum, det är tvärtom det mest egensinniga Dreijer varit inblandad i. I texterna blandar hon knivskarpa inlägg i debatten om sexuella övergrepp, explicita sexskildringar och ren lyrik.

Ljudbilden hoppar mellan sköna popurladdningar och oroande och störande ljudbilder som gör att man som lyssnare aldrig slappnar av, men heller aldrig stöts bort. Där tidigare skivor med The Knife och Fever Ray bjudit på originella ljudvärldar är ”Plunge” ett helt universum som inkluderar alla olika spektrum av både ljus och mörker. Att hon lyckats få ihop det till en sammanhängande enhet är en uppvisning i ren musikmagi. nbsp; nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…