Foto: DaniMofficial.se”Dani M är en artist som hänger med i utvecklingen och bjuder på ett sound som landar någonstans mellan Kendrick Lamars amerikanska västkusthiphop och svensk spjutspetspop som Lorenz.”

Nedskalat och fokuserat

Dani M
Hela livet
(Deadline recordings)

Som helhet var Dani M:s debutalbum Min Grind som kom 2014 en rätt spretig historia där guldkorn blandades med mindre vassa spår och texterna spände från det privata till breda samhällsanalyser och konspirationsteorier. När Stenhagensonen är tillbaka tre år senare är det en klart mer fokuserad artist som gör det mesta rätt.
”Hela livet” startar med det blytunga öppningsspåret ”Stereotyp” som direkt sätter tonen. Dani M är en artist som hänger med i utvecklingen och bjuder på ett sound som landar någonstans mellan Kendrick Lamars amerikanska västkusthiphop och svensk spjutspetspop som Lorenz.

Även den här
gången växlar låtarna mellan popigare spår som ”Trender” och mörkare alster som klaustrofobiska ”Traphouse”. Skillnaden mot tidigare är att fokuset aldrig tappas bort och att texterna skalats ner till artistens personliga erfarenheter, vilket räcker bra. Dani M är en av svensk hiphops flitigaste gästsångare. Med ”Hela livet” kliver han fram som en av genrens tyngsta spelare även när han står på egna ben.