Foto: Pressbild"Det är rakt igenom kompetent och välproducerat. Bäst upplevs The Bland dock live där den extraordinära energin kommer fram fullt ut."

Hängivenhet och starka låtar

The Bland
Each bend I pass
BMG

Foto: Pressbild.

Innan uppsalabandet The Bland hade vare sig skivkontrakt eller bokningsbolag drog de ut i Europa på turné med en husbil och spelade på gator, småklubbar och båtar. Hängivenheten till musiken och livet på vägarna lyser igenom i varje ton på ”Each bend I pass” och det är främst den som gör att The Bland sticker ut. Musiken i sig är en ganska konventionell americana med The Band och Mumford & Sons som givna referenser.

Nya albumet visar igen att The Bland behärskar hela americanaskalan från ballader som ”Mighty old one” till vindlande ”Shotgun baby”. Ett starkt låtmaterial toppas i höjdpunkten ”Head oh” som helt riktigt presenteras i två alternativa versioner. Det är rakt igenom kompetent och välproducerat. Bäst upplevs The Bland dock live där den extraordinära energin kommer fram fullt ut. Numera åker de på bättre arrangerade turnéer och slipper förlita sig på förbipasserandes vilja att lägga pengar i hatten för att har råd med bensin till nästa destination, men hängivenheten är kvar.