PressbildRhymes ger sig ut på turné på Fyrisån. Från vänster: Tomas Karlsson, Erik Eklund, Adam Ehlert och Oscar Lindeberg.

En turné som flyter

”Fyrisån” är inte bara namnet på Rhymes nya singel utan också platsen för deras turné. Vatten betyder öppenhet och gemenskap för Uppsalabandet, som har ett tydligt antirasistiskt budskap.

Har du sett att bandet Rhymes har egna vattenflaskor? Dessa har delats ut för att marknadsföra deras releasegig på fredag 14 september.

­– Först tänkte vi fylla dem med vatten från Fyrisån, men vi kom på att det kanske vore lite äckligt, säger sångaren Tomas Karlsson.

Singeln heter just ”Fyrisån” och de tre konserterna kommer att äga rum på en flotte som flyter på densamma. Temat är ganska grundgjutet, med andra ord. Vattnet tilltalar dem med sin gränslöshet.

– Man kan inte bygga murar på vatten, bara broar. Idag vill rasisterna bygga murar. Vi vill arbeta för öppenhet, och musik är något som för människor samman.

Singeln är också en hyllning till Uppsala. Alla i bandet är starkt förankrade i staden och har gjort många spelningar på nationer.

– Forsränningen finns med i texten, säger Tomas Karlsson.

Flotten kommer att styras av studenter som anmält sig frivilligt. Den stannar tre gånger så att bandet får ge konserter, gratis för alla som vill komma och lyssna. Att spela på en flotte är förstås lite speciellt.

– Vi har fått låna en batteridriven förstärkare. Vi har aldrig spelat på en båt tidigare och det måste man ju göra någon gång, säger Tomas Karlsson.

Konserterna kommer att ges vid Orphei drängars plats klockan 17, vid Eddaspången klockan 17.45 och vid Saluhallen 18.30.