Foto: Birds Records"Redan i titeln till inledningsspåret ”Åt helvete med allt” serveras kontrasten mellan det finstämda och det skitiga."

Saknar tidigare textskärpa

Nord & Syd
80%
(Birds Records)

Debutalbumet Som en människa som kom 2013 var en sensation med sina pricksäkra texter, sin melankoliskt euforiska ljudbild och kontrasten mellan Julia Hanbergs känsliga sång och Martin Abrahamssons raka och råa texter. När uppföljaren kommer nära sex år senare finns en hel av det som gjorde första skivan till det årets största kritikerfavorit. Redan i titeln till inledningsspåret ”Åt helvete med allt” serveras kontrasten mellan det finstämda och det skitiga.

Soundet är mindre svävande och finstämt den här gången, men känns i stort sett igen och det enda som egentligen saknas är spår som lever upp till föregångarens ”Men åh!”, ”Äckla mig” och ”Det värsta jag sagt till dig” med textrader som är angenäma och skär som knivar på samma gång. Men nu är det andra svåra albumet avklarat och Nord & Syd visar att dynamiken och känslan för effektiva popslingor är intakt.