Annons

Jämställdhetskrav skärps ytterligare


Idag är 75 procent av alla professorer vid svenska högskolor och universitet män. Detta trots att fördelningen män/kvinnor är ungefär 50/50 på doktorandnivå. För att komma till bukt med den skeva könsfördelningen satte regeringen upp ett jämställdhetsmål om att 36 procent av alla nyanställda professorer skulle vara kvinnor under perioden 2012-2015, ett mål som Uppsala universitet nådde med knapp marginal (37 procent).
Nu vill regeringen skärpa jämställdhetskraven inom akademin ytterligare, rapporterar SVT nyheter. I genomsnitt vill de att tio procent fler kvinnor ska rekryteras under de kommande åren, med målet att hälften av alla nya professorer ska vara kvinnor år 2030.
– Vi vill ju inte kvotera på något sätt. Vi vill att man gör öppna utlysningar och att man bedömer vilka meriter varje person har, det ska vara styrande. Men sedan behöver vi ha de här rekryteringsmålen för att just se till att man inte hela tiden väljer av ett visst kön, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning, till SVT.
Målet kommer att skrivas in i högskolornas regleringsbrev som kommer i december.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…