Annons

Erdogan får utökad makt över universiteten


Den turkiska regeringen beslutade i slutet av oktober att president Erdogan kommer att utse rektorerna till landets statliga universitet framöver. Tidigare har universitetens anställda fått rangordna framlagda rektorskandidater. De anställdas förslag har sedan presenterats för presidenten och det så kallade rådet för högre utbildning (YÖK) för godkännande – liknande det system vi har för rektorsval i Sverige. Väldigt sällan har presidenten och rådet gått emot det framlagda förslaget.
Men nu kommer istället YÖK nominera tre rektorskandidater per statligt universitet som president Erdogan därefter får välja mellan. Presidenten kommer dock ha befogenhet att utse någon helt annan till rektor om han inte finner någon av de nominerade lämplig för uppdraget. Flera akademiker protesterar mot beslutet och menar att det syftar till att tysta meningsmotståndare och kommer att strypa universitetens självständighet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…