Regimvänlighet trumfar akademiska meriter i Turkiet

Foto: Gobierno de ChileErdogans regering fortsätter att inskränka den akademiska friheten i Turkiet.

Efter den misslyckade kuppen i Turkiet förra sommaren har den akademiska personalen vid landets universitet haft ett 4 000 man stort tapp och det har fått betydande inverkan på undervisningen och administrationen.
Föreläsningar som tidigare hölls av mycket erfaren personal hålls nu av unga nyutexaminerade som inte ens har en magisterexamen.
– Det finns inga akademiska kriterier längre för att välja akademisk personal utan regeringsvänlighet är det viktigaste kravet, säger Eda Erdener, forskarassistent i psykologi, till University World News.
Den sjunde februari 2017 blev 330 akademiker avskedade från sina tjänster. Under de fredliga protesterna mot friställningarna  blev professorer och lärare slagna, och släpade på marken av polisen.
Professor Bülent Ari, en medlem av styrelsen för högre utbildning (YÖK), sa nyligen att det ökande antal utbildade människor skrämmer honom.
– Vi behöver en okunnig generation för rikets framtid. De som har skadat nationen var välutbildade men de som vill rädda landet är personer som inte ens har gått ur grundskolan. Vi litar på dem för det nya Turkiet.