Annons
I anmälan till UKÄ beskriver doktoranden hur hen utsattes för påtryckningar av sin handledare att medvetet skriva ett fel i en artikel för att den skulle stämma överens med tidigare publicerat arbete som handledaren varit medförfattare på.
Foto: Sara Borsiin

Nytt doktorandfall anmält till UKÄ


Doktoranden upplevde påtryckningar från sin handledare att medvetet skriva fel i en artikel. Trots upprepade försök att få byta handledare har det inte gått. Nu har doktoranden anmält Uppsala universitet till Universitetskanslersämbetet, UKÄ för att de agerat i strid med högskoleförordningens föreskrifter om handledarbyte.

nbsp;

Det var under sommaren 2014 som doktoranden blev antagen på en institution vid Uppsala universitet. Drygt ett år senare hade doktoranden tappat förtroende för sin handledare så till den grad att hen begärde att få byta.

– Jag har upplevt att försök att diskutera metodfrågor och att jag stått fast vid forskningsetiska principer inte mottagits väl av min huvudhandledare och lett till negativa konsekvenser för mig, skriver doktoranden.

I anmälan till UKÄ beskriver doktoranden hur hen utsattes för påtryckningar att medvetet skriva ett fel i en artikel för att den skulle stämma överens med tidigare publicerat arbete som handledaren varit medförfattare på. Doktoranden ifrågasatte också planer på att genomföra intervjuer i ett område som inte var omfattat av etikprövningsnämndens beslut.

Prefekt för institutionen lämnade in en anhållan om handledarbyte i början av 2016 och föreslog då att doktorandens bihandledare skulle överta rollen som huvudhandledare.

Ordförande i kommittén för utbildning på forskarnivå, KUF, beslutade då att doktoranden antingen kunde välja att byta forskningsprojekt – och att institutionen då skulle inkomma med en individuell studieplan inom åtta dagar – eller att doktoranden skulle stanna kvar i forskningsprojektet med nuvarande handledare. ”Avsteg från ovanstående kan göras om institutionen föreslår en annan huvudhandledare som kan ha kommunikation med nuvarande huvudhandledare och som kommittén för utbildning och forskning godkänner. Förutsättningen är då att arbetet med den nuvarande huvudhandledarens projekt kan gå vidare.”

Mailet avslutas med ”Den huvudhandledare som institutionen nu föreslagits kan inte anta den uppgiften”.

I anmälan ställer sig doktoranden frågande till varför den föreslagna handledaren inte godkändes. Doktoranden menar också att det är omöjligt att inkomma med ett nytt forskningsprojekt inom loppet av åtta dagar – då en studieplan oftast tar flera månader att planera och skriva samman.

Institutionens prefekt och biträdande prefekts beskrivning av förfarandet stämmer överens med doktorandens. Handledarbytet bedömer de som rimligt och ”på grund av den infekterade situationen bör bytet genomföras snarast”. De skriver också att de ställer sig frågande till KUF:s ordförandes starka engagemang för handledaren. Vad de känner till har denne inte tagit kontakt med doktoranden, utan baserat sina antaganden på handledarens berättelser.

Handledaren beskrivs av de båda som en framgångsrik forskare som tack vare sitt breda nätverk och det faktum att hen drar in externa medel är mycket uppskattad av institutionen. Men de passar samtidigt på att beskriva handledarens ledarstil i hårda ordalag. Framförallt är det en tendens att styra andra med negativa incitament som de bedömer som problematiskt.

– De problem som doktoranden berättar om är därför inte så förvånande för institutionsledningen, de stämmer med olika tidigare erfarenheter, skriver prefekt och biträdande prefekt för institutionen.

I anmälan som inkom till UKÄ den 10 maj menar doktoranden bland annat att Uppsala universitet brutit mot högskoleförordningens föreskrifter rörande handledarebyte. Som doktorand ska man inte tvingas byta forskningsprojekt för att få byta handledare. Doktoranden menar också att KUF:s ordförande brutit mot praxis då hen själv agerat i ärendet till stöd för handledaren. De två förslagen på nya handledare som institutionen lagt fram har ogillats efter att huvudhandledaren uttryckt att hen inte tycker att förslagen är bra, skriver doktoranden. Detta menar hen tyder på att huvudhandledaren har haft ett orimligt stort inflytande i ärendet. nbsp;

Efter att en anmälan inkommit till UKÄ ges institutionen och Uppsala universitet möjlighet att yttra sig. I nästa steg ges doktoranden möjlighet att kommentera universitetets yttrande och sedan fattar UKÄ beslut. UKÄ är dock inte någon domstol som kan ändra högskolans beslut, men ämbetet kan granska den händelse som anmälts, rikta kritik mot universitetet och begära att universitetet redovisar åtgärder.

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…