Annons
Jonna Hylén, projektsamordnare för Kulturernas Karneval ser fram mot helgens festival – ett evenemang hon arbetat med sedan i september och varit delaktig i de senaste fyra åren. Den feministiska afro-popartisten Aurelia Dey är en av alla akter som uppträder på festivalens scener.
Foto: Andy Beeching och pressbild

Mångfaldsfest i EP


Ett extra stort karnevalståg, mat från världens alla hörn och en dj känd från tv – i helgen intar Kulturernas Karneval Uppsala och Engelska parken. Ergo har pratat med Jonna Hylén, projektsamordnare och före detta Uppsalastudent som utlovar en färgsprakande fest i mångfaldens tecken.

Sedan 2009 har kulturernas karneval satt färg på Uppsala och så även i år. I helgen väntas en tvådagarsfest på tema ”Tusen ansikten”.

– Med temat vill vi visa på mångfalden runt omkring oss, i människan, i Uppsala, i Sverige, i världen. Alla rymmer tusen känslor, smaker och färger – det vill vi belysa, hur mångfalden berikar Sverige, säger Jonna Hylén projektsamordnare för Kulturernas Karneval.

De tre senaste åren har festplatsen varit förlagd till Botaniska trädgården, men då kontraktet med Uppsala Linneanska trädgårdar löpt ut kommer man i år att återvända till Engelska Parken där festivalen senast hölls 2012.

– Det kommer att bli mer kompakt, jag tror man där kommer att uppleva festivalen närmare. Platsen formar karnevalen och därför är det roligt att ha den i olika parker.

Karnevalståget som är extra stort i år – 375 anmälda – inleds med brasiliansk samba och avslutas med dj Tomas Gylling (Mosquito).

– Det kan jag verkligen rekommendera studenter, att dansa med sist i tåget tillsammans med Tomas Gylling. Han är en fantastisk dj, känd för många från tv-programmen tropic pop, mosquito och hundra kilo godis. Tror det kommer bli otroligt bra stämning.

En av de stora programsatsningarna i år är ett brädspelstält där man kommer att få prova på spel från olika delar av världen. Förutom spel, dans, workshops och uppträdanden kommer det också att finnas mat.

– Vi kommer att ha en jättestor matmarknad med mat från hela världen, bland annat eritreansk, sudanesisk, latinamerikansk, chilensk och indisk, säger Jonna Hylén.

Kulturernas Karneval är ett av de största arrangemangen i Uppsala och brukar locka runt 12 000 besökare. Jonna Hylén har tidigare läst kulturentreprenörskap vid Uppsala universitet. Men det är inte utbildningen som lärt henne att anordna den här typen av evenemang, utan snarare erfarenhet. Under studietiden har hon varit klubbarangör på nation och arbetat som volontär på Kulturernas Karneval.

– Vad gäller evenemang så går det inte att plugga, det är bara erfarenhet som kan lära en. Det är fjärde året jag är med, men första året som projektsamordnare för Kulturernas Karneval.

Har allt gått enligt planen?

– Ja det tycker jag. Visst är det stressigt mot slutet, men läget är under kontroll. Vi är oerhört taggade. Vi har jobbat med det här sedan slutet av september så det ska bli fantastiskt att uppleva resultatet.

nbsp;

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Fakta

Kulturernas Karneval

Karnelvalståg: Lördag 28 maj kl 11:45-14:00 i centrala Uppsala

Karnevalståget startar i Engelska Parken och tågar genom centrala delarna av stan och avslutas i Engelska Parken nbsp;

Festivalen pågår i Engelska parken:

Lör 28 maj: 11-22

Söndag 29 maj: 11-20

Kulturernas Karneval arrangeras av föreningen KulturtAlla

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…