Annons
Nu kan du köa till flera av Uppsalas hyresvärdar via ett och samma kösystem.
Foto: Kollage: Lina Svensk

Nu öppnar nya bostadsförmedlingen – men kritik riktas mot avgifter


Snart kommer du som student inte längre vara tvungen att registrera dig hos flera bostadsaktörer om du vill ha möjlighet att söka såväl studentbostad som vanliga hyresrätter – Uppsalas nyinrättade bostadsförmedling kommer att samla kommunens lediga hyresbostäder under ett och samma tak. En reform som välkomnas av många, men som också har fått kritik från bland annat S-studenter till följd av de avgifter den för med sig, både för att stå i kö och för att få tillgång till din nya bostad när den förmedlats.

För en nybakad student som just blivit antagen till Uppsala universitet kan det lätt kännas överväldigande att försöka hitta en bostad under studietiden. Förutom att orientera sig bland de många aktörer som finns på studentbostadsmarknaden (ungefär 30 stycken), ska man också ta ställning till om man ska ställa sig i kö hos någon av de ”vanliga” bostadsaktörerna i kommunen – alltså de som inte riktar sig specifikt till studenter – om man vill öka sina chanser att hitta ny bostad i staden när studietiden är över. Men förra året beslutade kommunfullmäktige att inrätta en ny, gemensam bostadsförmedling för kommunens hyresrätter som kommer underlätta i bostadssökningsprocessen för de studenter som vill kunna söka även vanliga bostäder. I den nya bostadsförmedlingen kommer även Studentstadens bestånd framöver att ingå.

Tala Raha är kommunikationsansvarig för det nya Uppsala Bostadsförmedling och förklarar att själva sökprocessen kommer att fungera på samma sätt som den gjort tidigare för de som står i Studentstadens kö och att de lägenheter som är öronmärkta för studenter kommer att vara det även i framtiden, trots att bostadskön är gemensam för alla som registrerar sig hos dem.
På vilket sätt är det här systemet en förbättring mot hur det har varit förut?
– Man får en överblick och en tydligare bild av vilka bostäder som finns att söka hos både kommunala och privata bolag. Man får dessutom behålla de ködagar man redan har, säger hon.
Sedan 1 juni kan man registrera sig på Uppsala Bostadsförmedlings hemsida och därmed ställa sig i kö till kommunens lediga hyresrätter. För de som redan står i kö hos Uppsalahem eller Enköpings hyresbostäder flyttas de ködagar man har över till den nya bostadsförmedlingen.
Även kötiden för de som står i Studentstadens bostadskö kommer att flyttas över till den nya förmedlingen, men det kommer att ske först i november (se faktaruta).
Är det bara Studentstaden av de hyresvärdar som hyr ut studentbostäder som kommer omfattas av den nya bostadsförmedlingen? Inte, till exempel, Heimstaden och Rikshem?
– Vi har en kontinuerlig dialog med såväl privata som allmännyttiga hyresvärdar och vi arbetar hårt för att flera fastighetsägare ska lämna sina lediga bostäder till oss, även studentbostäder, säger Tala Raha.
Trots att införandet av den nya bostadsförmedlingen har gjort bostadssökningsprocessen mer överskådlig och gjort det lättare för studenter att ta del av fler bostäder än de som är specifikt avsedda för studerande, är vissa mindre positivt inställda till förändringen. För att behålla sin plats i kön krävs nämligen att man betalar en avgift om 290 kronor per år, samt en förmedlingsavgift på 1 250 kronor när man får ett hyreskontrakt. Att jämföra med noll kronor i kö- och förmedlingsavgift för den som är registrerad hos Studentstaden i nuläget.
UNT publicerade i mitten av maj en debattartikel skriven av representanter från kårpartiet S-studenter, som kräver att kommunfullmäktige undantar studenter från Uppsala Bostadsförmedlings avgifter.
Katarina Bungerfeldt är en av de som skrev under debattartikeln och hon tycker att den gemensamma bostadsförmedlingen bygger på en bra grundidé just för att man som nybliven Uppsalastudent ofta inte vet att man kan ställa sig i fler bostadsköer än en, men menar att det är orättvist att studenter ska behöva betala samma avgift som löntagare.
– Om man lever på CSN, som de flesta studenter gör, är det ganska mycket pengar med nästan 300 kronor i köavgift per år. Och framför allt är förmedlingsavgiften på närmare 1300 kronor alldeles för hög. För någon som lever på studiemedel är det mer än tio procent av månadsinkomsten, säger hon.
Allra helst ser hon och hennes partikamrater att avgiften slopas helt för studenter, men en kompromiss skulle vara att studenter får betala en lägre avgift.
– Studenterna en väldigt speciell grupp. Man är ofta i Uppsala under bara några år – den längsta programutbildningen vi har ligger på fem år – så vi har mindre tid att få valuta för pengarna. Det stora flertalet flyttar härifrån efter studierna och då kan man ha slösat flera tusen på att stå i en kö som man kanske aldrig får dra nytta av, säger hon.

Tala Raha menar att kommunfullmäktige har beslutat att ha kö- och förmedlingsavgifter för att bostadsförmedlingen ska vara självfinansierad och alltså inte drivas av skattemedel.
– De här avgifterna är beräknade på de omkostnader det innebär att förmedla en bostad. Vår verksamhet ska inte gå med vinst utan landa på plus/minus noll, säger hon, men tillägger att man framöver kommer att se över och reducera framför allt förmedlingsavgiften när ekonomin tillåter det:
– I Stockholm, till exempel, hade man inledningsvis en förmedlingsavgift, men de är borttagna nu. Köavgiften på 290 kronor per år är något som alla ska kunna betala. Det rör sig bara om ungefär 80 öre per dag.


Annons

Annons

Så funkar Uppsalas nya bostadsförmedling

Den första juni slog Uppsala Bostadsförmedling upp sina portar. Personer över 16 år kan därmed ställa sig i kö till samtliga av Uppsalaregionens allmänna hyresbostäder via en och samma förmedling. Även vissa privata hyresvärdar kommer att omfattas av det nya systemet.

Du som redan står i kö hos Uppsalahem eller EHB, Enköpings hyresbostäder, kan föra över dina ködagar till den nya kön om du registrerar dig och betalar en årsavgift på 290 kronor. Står du i mer än en kö som omfattas av den nya förmedlingen är det den du har stått i längst som kommer att räknas. Utöver en årsavgift tillkommer även en förmedlingsavgift på 1 250 kronor som du betalar efter att du har skrivit på ett hyreskontrakt.

För att stå i kö till studentbostäder i den nya bostadsförmedlingen behöver du visa intyg på att du studerar vid, eller har fått ett antagningsbesked till, högskola, universitet elle YH-utbildning. Studentstaden kommer att lämna över sin kö till Uppsala Bostadsförmedling först i november, men du kan redan nu registrera dig på deras hemsida.

Du som i första hand står i kö hos Uppsalahem och Enköpings Hyresbostäder behöver registrera dig senast 31 december för att få dina ködagar tillgodoräknade. För de som står i Studentstadens kö finns än så länge inget slutgiltigt datum för när man måste ha registrerat sig för att behålla sina ködagar.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…