Annons
Konservator Lars Björdal och bibliotekatierna Britta Wijkander, Clara Bruno och Lina Nääs bläddrar igenom några av de serieskatter som finns i gömmorna på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Några av dem kommer du att kunna beskåda på den utställning som invigs på Kulturnatten i bibliotekets utställningssal.
Foto: Anna Leclér

Fantomen på biblioteket i ny utställning


Ett historiskt Fantomen-besök och en pinsam dikt av Bruno K. Öijer är några av de skatter som Carolina Redivivas besökare nu kan ta del av. Utställningen ”KABOOM Tecknade serier – Kul, kult eller kultur?” invigdes på Kulturnatten i bibliotekets utställningslokal.

År 1845 i Frankrike publiceras bildserien ”Herr Spindelbens märkvärdiga irrfärder och sällsamma äfventyr till lands och vatten”, i vilken en medelålders fjärilsfångare flyr till sjöss för att undkomma sin överbeskyddande syster och sväljs där av en val som tar honom över hela världen.
Låter det spännande?
Det är i alla fall en av de serier som finns till allmän beskådan i den nya utställningen ”KABOOM Tecknade serier – Kul, kult eller kultur?” på Carolina Rediviva om seriemediets historia. Berättelsen om Herr Spindelben är signerad Rodolphe Töpffer – en schweizisk författare och tecknare som anses vara seriemediets fader – och är utställningens äldsta objekt.
Malin Nauwerck är doktorand vid litteraturvetenskapliga institutionen och är en av personerna som har kurerat utställningen.
– Utställningen är till viss del kronologisk och visar till exempel upp förstudier till Bamse och tidiga svenska versioner av Modesty Blaise och Stålmannen, vilka går under namnen Zita Black och Titanen från Krypton. Det finns också hel del serier som har ansetts som ganska kontroversiella, ibland till och med åtalats och gått till rättegång, och en hel del alternativt, feministiskt och politiskt från de senaste åren, säger hon.

Syftet med utställningen är dels att man vill uppmärksamma att seriemediet har något av en renässans, eller ny guldålder, just nu och dels att man vill visa upp vilka oväntade resurser det finns på Carolina Rediviva, menar Malin Nauwerck.
– Vårt mål har varit att plocka upp sådant som finns i gömmorna på Carolina och visa studenter och Uppsalabor att det här finns tillgängligt för den som vill.
Bland annat otippat material i bibliotekets gömmor återfinns också exempelvis gamla porrtidningar som de handhar på grund av pliktleveransen.*
Fokus för utställningen kommer huvudsakligen ligga på svenska serier och serier som har publicerats i Sverige och nått stor publik.
– Bland annat Västernserier och Min Häst. Utställningens avslutande del behandlar svenska alternativ- och vuxenserier från slutet av 1970-talet fram till nu, säger Malin Nauwerck.
Utställningen kommer även att innehålla tidiga utgåvor av serietidningen Galago som bidrog till att lägga grunden för den politiska serietrend som är populär idag.
– Galago började publiceras i början av 1980-talet. Tidningen var då ganska underground och drevs av en liten, homosocial – vissa skulle kanske säga ”grabbig” – krets. Sedan hände någonting mot slutet av 90-talet och ”tredje vågens feminism” när det med tidningen Darling bröt igenom en ny sorts mer feministiskt orienterad satir och gör-det-själv-estetik. Man kan kanske säga att dessa två traditioner delvis har smält ihop och lagt grunden för en mer tydligt politisk och utåtriktad Galago.
I ett av de Galago-nummer som ställs ut bidrar den kända poeten Bruno K Öijer med en, enligt Malin Nauwerck, ”ganska pinsam dikt”.

Bland utställningens mer värdefulla serietidningar finns till exempel ett tidigt nummer av Musse Pigg där han på svenska fortfarande hette Mickey Mus och ett eftertraktat nummer av Fantomen där den trikåbärande hjälten besöker Uppsala och faktiskt även Carolina Rediviva.
Utställningen kommer att pågå till 4 januari 2017 och inträdet är gratis för alla.

* Enligt lagen om pliktexemplar har Sveriges sex pliktbibliotek (däribland Carolina Rediviva) rätt att kostnadsfritt erhålla ett exemplar av en trycksak eller annat verk nbsp; som avses spridas till allmänheten.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…