Annons
I Lundaprojektet ”Bokompakt” har man satsat på att bygga så litet och så klimatsmart som möjligt. De tio kvadratmetrar som varje hyresgäst har att röra sig på är nästan helt självförsörjande elmässigt tack vare solcellerna på taken.
Foto: Daniel Östner och Nicklas Rudfell/AF Bostäder

Studenter vill bo trångt och kollektivt


Ja, kanske inte samtidig, men två separata undersökningar visar faktiskt att studenter verkar trivas både med att bo på en liten yta och att bo tillsammans med andra studenter.

Branchorganisationen Studentbostadsföretagen och AF Bostäder i Lund har oberoende av varandra undersökt studenters boendepreferenser under studietiden. Studentbostadsföretagen frågade 2 035 studenter om hur de vill bo och en dryg tredjedel svarade att de vill bo kollektivt. Det är dock inte 16-personers korridorsboende med delat kök och badrum som lockar de sambotörstande studenterna, utan större lägenheter som de kan dela med en eller två andra studenter. Bara fyra procent av de tillfrågade uppgav att de vill bo i en studentkorridor med nio eller fler studenter. Även möjligheter och yta till att laga mat, umgås med vänner och studera i sin bostad var önskemål som många studenter framförde i undersökningen.
I Lund har AF Bostäder sedan 2014 drivit utvecklingsprojektet ”Bokompakt” i vilket de vetenskapligt har studerat hur mikroboende kan fungera som studentbostäder. I projektet, som har sin grund i den stora bostadsbristen i svenska universitetsstäder, har man utformat bostäder på tio kvadratmeter för att visa hur man kan bygga effektivt, hållbart och smart för studenter. I den vetenskapliga utvärderingen av projektet som skett på Lunds universitet framgår att de studenter som fått bo i de kompakta mikrobostäderna har varit nöjda.
– Konceptet är inte i första hand attraktivt på grund av lägenheternas hyresnivå utan för att det upplevs som en utmaning genom satsningen på hållbarhet och för att det tar sig an studenternas bostadsproblematik på ett nytt och annorlunda sätt, säger Elisabeth Dalholm Hornyánszky på institutionen för designvetenskaper på Lunds universitet, som har författat studien.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…