Foto: Sigrid AskerAlisha Gupta lägger mycket tid på extrajobb, ideellt arbete och entreprenörskap vid sidan av studierna. Det ger mycket tillbaka, menar hon.

Jobb ger mer än pengar

Plugg och nationsliv är inte allt under studenttiden. Många studenter jobbar, för att ha mer att röra sig med än CSN och för att få arbetslivserfarenhet. Alisha Gupta skulle bli uttråkad utan extraknäck och entreprenörskap.

När jag träffar Alisha Gupta, 21, över en lunch i S:t Persgallerian verkar all snö som inte föll i fjol ha bestämt sig för att ta en oförglömlig revansch, och dessutom har Donald Trump precis valts till president i USA. Antagligen är det därför det tar en halvtimme innan vi börjar prata om det som egentligen är anledningen till vårt möte: att Alisha jobbar vid sidan av sina studier. Men lite beror det nog också på att hon är socialt kompetent och van att nätverka. Det är egenskaper som är viktiga på arbetsmarknaden, menar hon själv.

– När man är klar med sin utbildning och ska söka jobb är man nog mer attraktiv om man redan har arbetslivserfarenhet, även om det är från helt andra branscher. Då har man lärt sig att hantera pengar, fungera ihop med olika människor och förmedla sina åsikter.

Alisha läser masterprogrammet i biomedicin och har haft flera extra extraknäck sedan hon började plugga. Barista på Arlanda, simlärare och barnvakt är några yrken hon har provat på. Sedan en månad jobbar Alisha som badvakt på Gottsundabadet och trivs jättebra.

– Det är lite av ett allt- i- allo- jobb. Förutom vakta får man stå i receptionen och städa. Jag är schemalagd var tredje helg.

Det var genom kontakter hon fick nys om jobbet. En kompis hade jobbat på Gottsundabadet tidigare och skrev på Facebook att de sökte folk. Alla jobb Alisha haft har hon hittat på liknande sätt. Hennes bästa tips till studenter som vill jobba extra är att använda sitt nätverk. Att lägga lite extra tid på att göra ett snyggt CV är också en bra idé.

– Folk tror ofta att det är svårare än det är att få jobb. Timvikariat som passar studenter finns det rätt mycket av, säger Alisha.

En anledning till att hon jobbar är förstås rent ekonomisk. Just nu tar inte Alisha några studielån alls eftersom hon tillfälligt bor hos föräldrarna. Men även med studielån kan det vara svårt att få pengarna att räcka till. Däremot ser hon det inte som något nödvändigt ont att behöva infinna sig på Gottsundabadet vissa helgmorgnar.

– Jag tycker det är ganska stimulerande att jobba. Det är skönt att komma bort från pluggandet och möta andra människor, kanske folk man inte skulle träffa annars. Man kan bli ganska trött på akademin ibland, säger Alisha med ett leende.

Hon beskriver sig som en ”ganska rastlös” person som gillar att vara uppslukad av aktiviteter. Utan extraknäck skulle det nog bli långtråkigt.

– Jag har svårt att sitta stilla hemma. Förutom extrajobbet håller jag och en kompis på att starta ett företag.

Vi förflyttar oss tvärs över Dragarbrunnsgatan till Entrepreneurs Academys kontor. Alisha är ledamot i föreningens styrelse, och sjunker vant ned bland de färgglada kuddarna i soffan. Entrepreneurs Academy är en ideell förening som främjar entreprenörskap bland studenter.

– Vi har flera roliga projekt. Min favorit är Entrepreneurs Aid som går ut på att få pengar att växa under en dag för att kunna ge tillbaka till samhället. Man väljer ut något aktuellt välgörenhetsprojekt som de ska gå till, berättar Alisha.

Det företag som hon och kompisen Linnea håller på att starta genom Entrepreneurs Academy har anknytning till Alishas studier i biomedicin. Deras förhoppning är att bli etablerade konsulter för framtida företag inom life science. Givetvis finns förhoppningar om att det ska generera pengar, men Alisha understryker att man inte bör starta företag med intentionen att bli rik snabbt.

– I början får man vara beredd på att lägga ut en hel del. Bara att registrera ett företag kostar 900 kronor.

För att lyckas med sitt företag bör man tro på idén till 110 procent, menar hon. Det är viktigt att tro på det man säljer.

– Produkten ska vara din bebis. Sedan är det förstås inte heller någon garanti för att gå med vinst, men då har du ändå lärt dig något på vägen, precis som med ett extrajobb.

Visst går mycket tid åt till alla Alishas engagemang förutom studierna. Hon medger att det ibland går ut över familj och vänner, men tycker att hon för det mesta brukar kunna prioritera så att det inte blir övermäktigt.

– Man får mycket tillbaka, inte bara pengar. De helger jag jobbar skulle jag annars ha gått upp vid elva och ändå inte få så mycket gjort. Nu tjänar jag istället pengar så jag kan göra något kul när jag är ledig.