Foto: Kerstin NordqvistAvspärrningar och polisbevakning utanför Ekonomikum inför Jimmie Åkessons besök.

Kan universitetet säga nej till Jimmie Åkesson?

Sverigedemokraternas möte på tisdagen på Ekonomikum har upprört många. Någon nedskriven policy finns inte, utan uthyrningen styrs av praxis. Professor Annika Waern menar att den akademiska dialogen har blivit vingklippt.

Uppmärksammade besök på Uppsala universitet: 

11 maj 2010 gav Lars Vilks en föreläsning om konst och yttrandefrihet vid Uppsala universitet. Han visade bland annat film där homosexuella män i en serie sexuella positioner bär ansiktsmasker föreställande bland annat profeten Muhammed. Ett ett tumult utbröt och säkerhetspolisen fick ingripa. Källa: Wikipedia
7 oktober 2010 gjorde Vilks om föreläsningen i sin helhet på Uppsala universitet. Notan för säkerhetsarrangemangen landade på nära 800.000 kronor och ungefär 130 poliser stod för bevakningen. Säkerhetsarrangemangen var omfattande med lång kö till identitetskontroll och röntgenmaskin. Till det kommer notan för väktarna. Den tas av universitetet och hamnar på 50.000–70.000 kronor. Källa: DN
11 februari 2011 höll Israels ambassadör i Sverige, Benjamin Dagan, en föreläsning med rubriken "Stabilitet utan instabilitet– Israel och Mellanöstern". Det var endast föranmälda deltagare som fick besöka eventet och legitimationen kollades två gånger. Inga väskor fick tas in i salen. En ung man i publiken, sliter fram en t-tröja som han skrivit på och ropar "You are not welcome in Uppsala!". Han fördes ut av poliser. Ett trettiotal demonstranter stod utanför och skanderade slagord i en timme. Källa: UNT
16 oktober 2012 hade Moderata Studenter bjudit in Israels nästa ambassadör Isaac Bachman till Ekonomikum, Uppsala Universitet för att hålla i en lunchföreläsning i Hörsal 4. Isaac Bachman pratade om den israeliska ekonomin men också om innovationsklimatet. Det var denna föreläsning som Peter Götlind refererade till där man använde sig av bombhundar. Källa: Facebook och Peter Götlind

 

 När Sverigedemokraterna (SD) höll möte i en av hörsalarna på Ekonomikum på tisdagseftermiddagen blev ingångarna till föreläsningssalarna avstängda och satta under polisbevakning. När jag som reporter försökte gå in blev jag bryskt avvisad av polis. Ingen kunde ens närma sig ingången utan att ifrågasättas av polisen.

Annika Waern, professor vid Institutionen för informatik och media, berättar att sju lärare och docenter vid institutionen planerade ett miniseminarium om demokrati och neofascism som en akademisk protest, i närheten av Ekonomikum. På institutionen är man väldigt kritisk eftersom universitet fick ställa in en föreläsning och flytta på en annan på grund av att SD hade hyrt en hörsal, säger Annika Waern.

– Vi fick inte vara kvar vid föreläsningssalarna, eller ens stå utanför, utan blev hänvisade till andra sidan gatan.

Där befann sig också föreningen ”Tillsammans för Uppsala”, som i en tyst protest ställde sig med ryggarna mot Ekonomikum för att visa vad de anser om mötet som pågick därinne.

– Nära ingången fick endast mötesdeltagarna vara och insläppet, vid sextiden, tog mycket lång tid, eftersom man utförde identitetskontroll av alla som skulle delta i mötet, säger Annika Waern.

Den här dagen låstes alla entréer vid fem och säkerhetsvakter stod på pass. Två studenter på väg in blev bryskt avvisade. De uppmanades att gå ut igen och använda sina identitetskort för att ta sig in på nytt.

– Man kan inte hantera uthyrningar på så sätt, att det går ut över den övriga verksamheten. Dessutom har man vingklippt den akademiska dialogen, Uppsala universitet säger sig ha högt i tak och vill bjuda in till debatt. I det här fallet var det ju tvärtom - ett totalt stängt möte, säger Annika Waern.

Hörsal tre hade varit avstängd hela dagen, och avspärrningen av de så kallade lokstallarna där föreläsningssalarna finns, påbörjades strax före fyra på eftermiddagen.

– Dagen efter SD-mötet hölls en diskussion på fakultetsnämndens möte och som jag förstår det så finns ingen skriven policy utan det är praxis som styr frågan om extern uthyrning. Både i Lund och i Göteborg finns en skriven policy och de hyr inte ut till politiska organisationer. Dessa riktlinjer antogs redan 2010, säger Annika Waern.

Peter Götlind, intendent vid Ekonomikum, har sagt att den enda möjligheten att neka någon att hyra, är om man misstänker att lokalen kan bli förstörd, men nu i efterhand håller han själv med om att läget i tisdags var jämförbart med skadegörelse.

– Hur det det hela sköttes var i händerna på polisen och SÄPO. Det är de som bedömer hotbilden. Vi har tidigare haft en liknande incident, när Israels ambassadör var på besök och då användes bombhundar, men vi har aldrig tidigare spärrat av området.

Möjlighet finns för rektor att blåsa av en kommande uthyrning om det påverkar forskningen och undervisningen, men det valde de att inte göra. Som svar på kritiken om dålig information säger Peter Götlind:

– Vi brukar inte informera om lokalbokningar. Vi hade ingen avsikt att mörka mötet och vi visste inte exakt vilken tid Jimmie Åkesson skulle komma. Han tycker att policyn sätts långt över huvudet på anställda och medger att det finns de som ifrågasätter den. Det finns inga strikta riktlinjer för uthyrning av lokaler.

– Vi har upplåtit lokaler till skatteverket, bostadsrättsföreningar med flera. Jag är inte förtjust över att ha SD här men vi hyr ut till politiska partier, säger Peter Götlind.

Han menar att om säkerhetsarrangemangen skulle bli för stora så att universitetet inte mäktar med, så kanske man får tänka om.

– Vi är en myndighet som finns till för våra studenter och diskussionen har bara börjat. Vi måste titta över våra rutiner och regelverk, men det är långt borta att tänka sig att vi skulle sluta att hyra ut till politiska partier.

Anders Malmberg, prorektor säger att universitetets ledning funderar över policyn hela tiden och nu på måndag i rektors ledningsråd ska man diskutera om det finns några behov av att se över riktlinjerna. Ett antal forskare och docenter har skickat e-post till universitetets byggnadsingenjör Peter Elenfalk i vilka de framför protester mot att Uppsala Universitet har upplåtit lokaler till ett slutet SD möte. De anser att genom att tillåta Sverigedemokraterna att hålla mötet ger universitet legitimitet åt ett högerextremt parti.