Foto: Michael Vadon/Wikimedia CommonsTrump med en öppen famn, men vem kommer egentligen vara välkommen i USA i framtiden?

Kommer internationella studenter rata USA?

USAs ledande position i världen kan hotas av inreseförbudet som president Donald Trump har försökt införa, anser forskare och professorer. Men Trump står fast i sina försök att realisera det.

Detta har hänt:

 

  • 27 januari: USAs president Donald Trump skriver under verkställande order 13769 ”Skydda Nationen från utländska terroristers inresa till USA”. Det så kallade inreseförbudet.
  • 31 januari: Trump nominerar republikanske Neil Gorsuch till medlem i Högsta Domstolen.
  • 3 februari: Domare James Robart, från Washingtons västra distrikt, blockerar temporärt inreseförbudet.
  • 9 februari: Appellationsdomstolen röstar enhälligt för att behålla blockeringen av ordern.
  • 13 februari: Domare Leonie Brinkema från Virginias östra distrikt beordrar ett  preliminärt föreläggande mot staten eftersom den verkställande orden troligtvis diskriminerande mot muslimer.
  • 20 mars: Konfirmationsförhören till högsta domstolen, som förväntas ta fyra dagar, inleds. Den tomma stolen i Högsta domstolen kommer då att tillsättas och republikanerna får majoritet.

 

USAs president försökte den 27 januari i år att införa ett inreseförbud för personer från sju muslimska länder. Detta direktiv blockerades i appellationsdomstolen men Trump har lovat att inom kort återkomma med ett nytt liknande direktiv. Om inreseförbudet blir verklighet kan det medföra att färre internationella studenter söker sig till USA, även från länder utanför de förbjudna länderna som exempelvis Saudiarabien och Turkiet, menar flera framstående forskare.
Det finns många internationella studenter från Iran, Turkiet och Saudiarabien vid de högre lärosätena i USA och förbudet kommer i första hand att drabba forskarutbildningar eftersom det är dessa som majoriteten från de sju bannlysta länderna är inskrivna vid. Till exempel är 70 procent av de Iranska studenterna registrerade på forskarnivå, enligt uppgifter från USAs immigrationsmyndighet (ICE).
– USA har stor attraktionskraft och det har gynnat dem. De har flest internationella studenter i världen och det här kan bli mycket svårt för de amerikanska universiteten, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Engelska institutionen i Uppsala.

Många städer runtom i USA har blivit knutpunkter för innovation tack vare sitt universitet och de begåvade människor som de drar till sig.
– Trumps generella uttalanden om muslimer, mexikaner och andra immigranter kan göra att alla studenter, inte bara de från de sju bannlysta länderna, kommer tänka efter två gånger innan de skriver in sig här, medan fakulteter och arbetsgivare i andra nationer kommer att välkomna dem, säger Matthew Hartley professor vid Pennsylvania Universitet till onlinetidningen University World News.
När inreseförbudet blockerades var tanken att föra upp beslutet till högsta domstolen, men än så länge har inte republikanerna majoritet där. En plats står tom och de demokratiska och republikanska domarna är lika många. Därför kommer antagligen inte Trump att vinna målet där om det skulle föras upp idag. Han har nominerat en domare, Neil Gorsuch, för att fylla den tomma platsen och utskottsförhören kommer att börja omkring 20 mars.
– En domare måste gå igenom ett förhör i senaten för att bli godkänd och det är mycket sällsynt att de inte blir det, så det är mycket troligt att utnämningen av Neil Gorusch går igenom. Domarna är inte politiskt tillsatta men de har ju politiska åsikter och det kommer att bli övervikt av domare som har republikanska åsikter, säger Dag Blanck.
Att tillsätta en domare kan dra ut på tiden så därför har Trump ingen brådska med att föra upp målet till högsta domstolen än.