Ergos arkivCSN ringer inte i första hand upp personer som är återbetalningsskyldiga. Får du ett sådant samtal är det sannolikt en bluff.

CSN varnar för bluffsamtal

Om du blir uppringd av någon från CSN som påstår att du är återbetalningsskyldig på grund av slarv bör du inte bli alltför orolig. Det rör sig om ren bluff, säger CSN:s säkerhetschef.

Ett tiotal personer har under 2017 rapporterat till CSN att de fått telefonsamtal om att de skulle ha ”slarvat” med sina studier och därför fått sina studiemedel indragna samt blivit återbetalningsskyldiga. Men så arbetar inte myndigheten – vid uppgifter om att en kund inte uppfyller kraven för studiemedel skickar man först ett brev. Per-Anders Borgström, säkerhetschef på CSN, bekräftar att det rör sig om bluff och att det är något som förekommit till och från under ett antal år.

– På sajten prankster.se kan man beställa busringningar för att ställa till det för någon, bland annat bluffsamtal från CSN. För några år sedan polisanmälde vi dem, men det har inte lett till något.

Samtalen innebär ingen egentlig ekonomisk förlust för den som blir uppringd utan verkar mest vara till för att skapa oro. Men som drabbad bör man ändå göra en polisanmälan.

– Det är ju otrevligt nog för den som råkar ut för det. Det här är ingenting vi vill ska finnas, säger Per-Anders Borgström.