Foto: Sandra GunnarssonHästdoft väcker minnen hos alla som har vistats i stall. Tack vare professor Johan Bergquist kan det nu upplevas på Fotografiska.

Ett ögonblick…

… Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi vid Biomedicinskt centrum, som ställer ut hästdofter på utställningen Like a Horse på Fotografiska museet i Stockholm.

Uppsala universitetJohan Bergquist har extraherat urin och svett från hästar till utställningen Like a Horse.

Dofter på ett fotomuseum, hur kommer det sig?

– Utställningen består av foton och videor som har med hästar att göra. När kuratorn Sophie Mörner pratade om utställningen i Cobra på SVT sade hon att det vore fantastiskt om man även kunde ha med dofter. Jag har tidigare satt ihop doftpaletter för en utställning på Gustavianum, så jag kontaktade Sophie och frågade om hon var intresserad, vilket hon var.

 

Hur gör man ”hästdoftsparfym”?

– Det är en doftorgel med tolv olika dofter från häst och stallmiljö. Jag har dels använt rena molekyler, det vill säga syntetisk doft, dels extrakt från originalkällan. Det är svett och urin från mina egna hästar.

 

Det låter ganska svårt att spara svett från en häst.

– Urin är inte heller så lätt kan jag säga, hästar kissar inte på kommando. Men mitt sto är ganska pålitligt, hon brukar kissa när man har tagit in henne och ska börja mocka. För att samla in svett har jag använt en häst jag brukar ta hand om som svettas mycket. Först red jag en långtur så att han blev svettig, sedan använde jag skrapa och svamp för att extrahera svetten. Den har sedan sparats i oljefat för att bevara doften.

 

Är det skillnad på hur olika hästar doftar, till exempel beroende på färg?

– Vad gäller färgen vet jag inte, det finns ingen forskning på det. Det finns teorier om att rödhåriga människor har annorlunda njurfunktion, och det skulle kunna gälla även hästar, men det finns inga belägg. Däremot svettas olika hästar olika mycket, och där kan färgen ha betydelse. Mörka hästar tenderar bli varmare.

 

Hästsvett och människosvett luktar i alla fall väldigt olika.

– Ja, det beror på att människans svett innehåller mycket smörsyra, det är därför det luktar rätt hemskt med tiden. Sedan får man också komma ihåg att upplevelsen av dofter är individuell. Vi är olika känsliga, en person kan tycka att något luktar jättegott medan någon annan tycker det luktar apa.

 

Utställningen Like a Horse pågår till den 3 september 2017.