Privat fotoHenrik Nordström lade ut en bostadsannons på skämt och fick flera seriösa svar.

Naturnära etta – kap för studenter?

Henrik Nordström undrade var gränsen gick för desperata bostadssökande studenter, och lade upp en skogskoja i bostadsgruppen. Han fick flera seriösa svar.

En etta i Stadsskogen för 1500 kronor i månaden låter kanske som ett kap. Det tyckte vissa, till och med när det syntes på bilden att det rörde sig om en träkoja gjord av stockar och en presenning. Henrik Nordström var förvånad att så pass många tog hans skämtannons i Facebookgruppen Bostad Uppsala på allvar.

– Jag lade ut den några dagar sedan och har fått runt tio svar. En del ville nog mest försäkra sig om att det var ett skämt, det hade jag nog gjort själv om jag såg en sådan annons. Men åtminstone två eller tre var 100 procent seriösa, säger han.

För några veckor sedan började Henrik Nordström sin första termin på pol mag-programmet vid Uppsala universitet och har därför själv letat andrahandsbostad i olika grupper. Eftersom han kommer från Stockholm – där det är ännu värre – var han inte särskilt chockad över hur Uppsalas bostadsmarknad ser ut, men förvånades över hur låga krav studenter har på boendestandard.

– Någon hyrde ut något som liknade en garderob, där det enda som fick plats var en säng. Hyran var på 2500 kronor. Det är tråkigt att studenter ibland måste nöja sig med det. Man är jävligt utsatt.

Samtidigt har Henrik Nordström märkt att det finns en stark solidaritet bland studenter och att man hjälper varandra att få tak över huvudet. För egen del har han dock fått tag i ett korridorsrum i Luthagen.

– Jag har en lyxposition som kommer från Stockholm och kunde pendla innan jag hittat boende, men så är det ju inte för alla, säger Henrik Nordström.

Reaktionerna har varierat. En del personer i Facebookgruppen har menat att det inte är okej att lägga upp skämtannonser, andra har tyckt det var roligt. Många har också reagerat på hur mörkt det ser ut för studenter som letar bostad, vilket Henrik Nordström tycker är bra.

– Men annonsen handlade mer om att jag hade tråkigt en eftermiddag än om att göra ett seriöst inlägg i debatten, medger han.

Blir det någon affär då, när nu folk har visat intresse?

– Nej, kojan finns, men den ligger i Norrland. Jag fick förklara det för spekulanterna, säger Henrik Nordström.