Foto: Josefin AhleniusEmma Rönnbäck, Frida Lindström och Denise Wessman från Uppsala tjej- och transjour ser fram emot fackeltåget den 8 mars.

För allas rätt till sin egen kropp

Internationella kvinnodagen är årets höjdpunkt i Uppsala Tjej- och transjours arbete. Den 8 mars avgår årets fackeltåg med temat kroppspositivism.

Det är en solig men kall torsdagseftermiddag och inne på Kulturhuset Leoparden förbereder sig Uppsala tjej- och transjour för plakatverkstad. Det är en vecka kvar till Internationella kvinnodagen, då jouren anordnar sitt årliga fackeltåg. Denise Wessman berättar att jouren arbetar ända in i kaklet.

– Förberedelserna har varit stressiga och intensiva, men så är det varje år. Vi kämpar verkligen in i det sista. Dagen innan ska vi ha sista mötet, säger hon.

Uppsala tjej- och transjour uppmärksammar Internationella kvinnodagen med ett fackeltåg. En av talarna är Karin ”Kajjan” Andersson, journalist och debattör med kroppspositivistiskt konto på Instagram. Fackeltågets tema är just kroppspositivism.

– Alla ska få finnas i sin egen kropp på sina villkor utan förtryck av samhället, säger Emma Rönnbäck.
- Alla ska helt enkelt få existera i sin egen kropp, säger Denise Wessman.

Ämnet behandlas en hel del i jourens chatt där många berättar om negativa känslor inför sin kropp och sitt utseende. Jouren hoppas att omgivningen ska ta till sig av fackeltågets budskap och fundera över samhällets skönhetsideal. Men fackeltåget innebär också energi, kraft och gemenskap.

– Man får ny energi som engagerad eller deltagare i tåget. Man blir peppad att fortsätta kämpa och känner gemenskap i att vi tycker lika och vi vill förändra, säger Emma Rönnbäck.

Att det finns ett stort engagemang för feministiska frågor i Uppsala råder det ingen tvekan om. Jouren har bjudit in ett flertal föreningar till fackeltåget och upplever även intresse för sin verksamhet. 

– Det är många som vill vara med i jouren, säger Frida Lindström som upplever att intresset för feministiska frågor vuxit de senaste åren.

Internationella kvinnodagen är för jouren årets höjdpunkt. Planeringen inleds redan ett halvår i förväg. Förra året var antalet deltagare i fackeltåget rekordstort, drygt 600 personer. vilket var det dubbla mot föregående år.

– De frågor som vi jobbar hela tiden med i jouren, varje dag, får extra fokus den dagen, säger Emma Rönnbäck.

– Det är väldigt mycket pepp och power just den dagen för då känns allt som man slitit för värt det, säger Denise Wessman.
Fackeltåget samlas 17.30 på Domkyrkoplan den 8 mars.