Annons
I internationaliseringsutredningens slutbetänkande föreslår man bland annat åtgärder för att göra det enklare för avgiftsskyldiga studenter att ta sig in i Sverige och etablera sig här.
Foto: Bild: David Teniers den yngre/Wikimedia Commons

Färdigfunderat om internationalisering


Förenklad migrationsprocess, tydligare regler för återbetalning av avgifter och utökad tillgång till stipendier föreslås som åtgärder för att locka fler internationella studenter till svenska lärosäten.

I början av 2017 beslutade regeringen att tillsätta en utredning för att öka internationaliseringen av svenska universitet och högskolor. I uppdraget har ingått att både föreslå åtgärder för att öka svenska lärosätes attraktivitet utomlands och att få fler svenska studenter och forskare att studera och verka utomlands.
Sista oktober presenterades utredningens slubetänkande. I detta konstaterar man bland annat att kännedomen om svensk utbildning och forskning utomlands generellt är låg och man föreslår därför tillföra utökade medel till omvärldsbevakning och marknadsföring utomlands. nbsp;
I fråga om studieavgifter, som infördes för tredjelandsstudenter 2011, föreslår man åtgärder som ska nbsp; göra det enklare för avgiftsskyldiga studenter att både ta sig till Sverige och att etablera sig här, bland annat genom att förenkla den migrationsrättsliga processen. I utredningen uppger man att man inspirerats av den nederländska modellen för hantering av uppehållstillstånd som går ut på att vissa lärosäten är berättigade att ansöka om uppehållstillstånd å en sökandes vägnar hos motsvarigheten till Migrationsverket. Tanken är alltså att svenska lärosäten ska kunna certifieras för bedömning av utlänningars avsikt att studera i Sverige inför Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd för studier. Man föreslår också att lärosätena ska bli tydligare i sin information till avgiftsskyldiga studenter gällande vad som ingår i studieavgiften och sätta upp tydligare regler för återbetalning av avgifter, samt att utöka tillgången till svenska stipendier för studieavgifter och levnadsomkostnader.

Vissa betänkligheter gällande utredningen har uttryckts bland annat från Uppsala studentkårs ordförande Ludvig Lundgren som är av åsikten att studieavgifterna för tredjelandsstudenter helt bör tas bort om man menar allvar med internationaliseringen. Även vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS), Daniel Lindblom, uttrycker liknande åsikter i en debattartikel i UNT (2018-11-03): ”Ska vi klara framtidens utmaningar är internationaliseringen av högre utbildning helt nödvändig […] Om inte studieavgifterna tas bort kommer det att bli svårt att locka tillräckligt många utländska studenter till Sverige.”


Annons

Annons

50 miljoner kronor

Så mycket föreslås ett nytt stipendieprogram för flaggskeppsstipendiater omfatta. Stipendierna föreslås fördelas i rekryterande syfte till högt kvalificerade studenter och avse studier på masterutbildningar med anknytning till en framstående forskningsmiljö.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…