Foto: Mats KamstenI den här glasburen fick studenterna göra allt från att sätta ihop IKEA-möbler till att lösa bostadskrisen. Viktoria Ilkan skulle kunna tänka sig att göra det igen.

Viktoria om dygnet i buren

Fem studenter stängdes in i en glasbur i 24 timmar för att lösa problem. En av dem var psykologstudenten Viktoria Ilkan, som Ergo nu har tagit ett snack med.

Foto: PrivatViktoria Ilkan läser på psykologprogrammet och hade därför mycket att bidra med i frågan om AI i vården.

Hur var det?

– Väldigt, väldigt roligt. Framförallt eftersom man fick samarbeta med personer man kanske inte skulle jobba med annars. 

Hade ni fem träffat varandra tidigare?

– Nej, vi fick börja med ”lära känna varandra-lekar”. Vi visste ingenting om varandra först, men att lösa problem tillsammans är ett bra sätt att skapa kontakt så efteråt tyckte vi att vi kände varandra ganska bra.

Skar det sig mellan er någon gång?

– Faktiskt inte, vi var lite förvånade. I början var vi lite försiktiga och rädda att trampa någon på tårna men efterhand började vi uttrycka åsikter oavsett om de andra höll med eller inte. På det sättet blev diskussionerna mer nyanserade. Den uppgiften vi hade mest olika syn på var en om AI (artificiell intelligens) i vården.

Hade du några andra farhågor?

– Jag trodde att energinivån skulle bli ett problem, men det var inte så svårt som jag trodde. Vi kompletterade varandra ganska bra, om en var trött kunde en annan ta vid. Det hade ryktats att vi bara skulle få näringsdrycker, men vi blev belönade med godis och pizza efter uppgifter. Kaffe fick man också.

Vad fick ni för uppgifter?

– Allt från att sätta ihop en IKEA-stol utan bruksanvisning till att lösa bostadskrisen i Uppsala, det var högt och lågt. Jag lärde mig mycket.

Du läser ju till psykolog medan de andra var civilingenjörsstudenter och statsvetare. Kunde du bidra i alla utmaningar?

– Under natten fick vi en uppgift om en ögrupp som höll på att sjunka. Jag vet inte så mycket om energiförsörjning och ekonomi, så där backade jag lite. Jag hade mer att säga om till exempel AI i vården. Sådana avvägningar får man nog ofta göra i sin yrkesroll, och lägga fokus på det man kan.

Ni fick visst en del besök också?

– Ja, på natten kom Stina Wollter och hennes man, det var en höjdpunkt. På morgonen fick vi besök av en trollkarl och Campus 1477 kom och hade rörlighetsträning. Sedan var det förstås många där utanför som hejade på oss.

Hur kändes det att ni blev direktsända via Youtube under hela dygnet?

– Man glömde bort det ganska snart, faktiskt!

Kommer ni som var i buren att hålla kontakten?

– Vi har sagt att vi ska ta en nationsöl någon gång, jag hoppas verkligen att det blir av. Vi hade alla väldigt roligt och skulle absolut kunna tänka oss att göra det här igen.

Vad var det första du gjorde när du kom ut?

– Då åt jag pizza i sängen.