Wikimdia commonsStora summor har betalats ut från CSN till kriminella personer.

Lurade CSN för att betala knarkskuld

29-åringen från Tensta uppger att han tvingades ta lån från CSN för att betala en knarkskuld. Enligt myndigheten har bidragsbrotten gällande påstådda utlandsstudier mer än sexdubblats sedan 2015.

I tisdags hölls en rättegång mot en 29-årig man från Tensta som åtalas för grovt bidragsbrott. Han hävdar själv att han tvingades ta lån för att betala en knarkskuld, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag var rejält rädd. Jag vet precis vad den personen jag var skyldig pengar var kapabel till. Jag gjorde allt jag kunde för att undvika honom. Det var lönlöst att vägra, berättar 29-åringen i förhör.

Han ska ha lämnat ifrån sig sin telefon, bank-id och personuppgifter till mannen han var skyldig pengar. I sin ansökan till CSN bifogade han ett falskt antagningsbesked till Deakin University i Australien.

29-åringen tycks vara långt ifrån ett isolerat fall. CSN konstaterade förra året att bidragsbrotten gällande påstådda utlandsstudier har mer än sexdubblats sedan 2015, när reglerna ändrades så att man enklare kan få ut stora direktbetalningar för utlandsstudier. De felaktigt utbetalade beloppen har ökat från 10 till 36 miljoner kronor per år.

Kammaråklagare Håkan Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet räknar med att i februari 2019 väcka åtal mot ett femtontal personer som tros ligga bakom omfattande bidragsbrott mot CSN. Sannolikt har flera hundra personer tagit falska lån för att betala skulder, varav de flesta är hos polisen kända kriminella med narkotika-eller spelskulder, som säger sig ha uppmanats att söka studiemedel.

– En spekulation är att de kanske hellre stått i skuld till CSN än till en kriminell person, säger Håkan Larsson till Dagens Nyheter.

Det åtal som ska väckas i februari omfattar dem som ses som huvudmännen i bedrägerihärvan. Misstankarna rubriceras som grova bedrägerier, bidragsbrott och i vissa fall penningtvättsbrott.