Wikimedia commons/ Anders HellbergDet är Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet som har gett upphov till globala klimatstrejker.

Universitetsanställda ut i strejk för klimatet

Unga har strejkat för klimatet i över ett års tid. 27 september uppmanas vuxenvärlden att ta efter. Syndikalisterna har varslat om politisk strejk mot Uppsala universitet.

Under fredag eftermiddag kommer universitetsanställda som är medlemmar i Sveriges Arbetares Centralorgansiation, SAC Syndikalisterna, att gå ut i politisk strejk mot Uppsala universitet.

– Det är den globala organisationen Earth Strike tillsammans med Fridays for Future, den rörelse som startades av Greta Thunberg, som inför den 27 september har bett vuxenvärlden att hörsamma strejken. Av svenska fackförbund är det såvitt vi vet bara Syndikalisterna som har varslat om strejk, säger Fredrik Bjarman, medlem i SAC och webbutvecklare vid Uppsala universitet.

Han uppskattar att det är runt 30 anställda vid Uppsala universitet som är medlemmar i fackförbundet och därmed kan beräknas gå ut i strejk, med undantag för några som är bortresta eller har sökt dispens av andra skäl.

– Det här är en politisk strejk, vi ligger inte i konflikt med arbetsköparen så vi vill att strejken sker med så lite friktion som möjligt. Målet är inte att skapa oreda på arbetsplatsen, säger Fredrik Bjarman.

Så, vad är målet?

– Att så många som möjligt ska vara med och manifestera på Forumtorget.

Mer långsiktigt handlar det om att ställa krav på regeringen och näringslivet. I varselbrevet till Uppsala universitet framgår att SAC vill ha en omedelbar start på ett globalt samarbete för att omvända skadorna på klimatet genom entydiga och bindande avtal av världens ledare och företag, att förstörelse av vilda miljöer stoppas, att företag hålls ansvariga för de växthusgaser de producerar och att anställda får större inflytande i beslut rörande arbetsplatsens miljöarbete.

– Vi har inget hopp om att den här enskilda strejken ska kullkasta ett stort ekonomiskt system men vi har hörsammat önskemålet om vuxenvärldens delaktighet, säger Fredrik Bjarman.

Evenemanget Earth Strike for Future äger rum på Forumtorget från klockan 12 på fredag 27 september.