Redo för halloween

Klä ut. Lat, ambitiös eller mittemellan? Cecilia Böhme och Hanna Andersson berättar hur du fixar en utklädnad till helgens fest!

Det är lätt att vara serienörd i Uppsala

Samlare. Seriefantasten Olle Dahllöf har i en ny bok samlat många av de serier som filtrerats genom Uppsala från mitten av 1800-talet till idag: "Man får ha lite humor och ett open mind så hittar man ganska många serier med Uppsalakoppling."

Där Kiel och Karachi möts

Reportage. I Tyskland har man hittat en kreativ lösning på studenters bostadsbrist. Genom projektet "Wohnen für Hilfe" kan äldre hyra ut rum till studenter i utbyte mot hjälp.

På jakt efter skogens skatter

Höst. Nu skjuter svamparna upp som... eh, ja svampar ur jorden. Vi följde med svampexperten Christina Wedén ut på jakt i Stadsskogen för att lära oss mer om ätbara soppar och brunstframkallande tryfflar.

Lycklig – hur då?

Vårt mående. Alla strävar väl efter att må bra. Men hur ska man leva för att uppnå lycka? Är jobb eller frihet lösningen? Filosof Folke Tersman gav oss några goda råd på vägen och passade även på att berätta varför man sällan blir lycklig av en trissvinst och varför forskare vid Uppsala universitet oftast väljer status framför lön.

Kroniskt sjuk– ett deltidsjobb

Autoimmun sjukdom. Hon har får kämpa mot trötthet, smärta och att inte tas på allvar i vården. Men studenten "Nina" som har MS lever ändå ett ganska vanligt studentliv.

Hellre kramar än ryggdunk

Killsnack. Efter #metoo har det blivit svårare för män att se trakasserier och sexism som något som handlar om andra än en själv. Tre Uppsalastudenter som är engagerade i Män för jämställdhet berättar att intresset för föreningens samtalsgrupper har exploderat.

Taggad på växter

På expedition. Vilka växter ska man satsa på om man vill få in lite mer grönska i sitt studentrum? Annika Vinnersten, intendent på Botaniska trädgården tog med Ergo på en rundtur bland stora och små – mer eller mindre lättskötta varianter. Vi fick också lära oss mer om löss, fula träd och spritväxter.

Om konsten att sköta konsten

Så funkar det. En av Sveriges största och äldsta konstsamlingar finns vid Uppsala universitet. Universitetsantikvarie Mikael Ahlund berättar om formidabla herrar, vävda kvinnor och en provokation på Ekonomikum.

Kämpar mot duktigheten

Uppsalabördiga tecknaren Nina Hemmingsson har vunnit en stor publik med sina bitska och storögda figurer, men är inte ute efter att ge folk vad de vill ha. Just nu ställer hon ut på Bror Hjorths hus. Läs mer

Syndicate content