Så tuktas en omtenta

Ergo stalkar. "Alltså… det gör fysiskt ont i hela kroppen att bara tänka på det." Ergo hängde på fysikstudenten Ebba Hansson i hennes ångestmättade omtentaplugg.

Vad Uppsalastudenter vill ha

Granskning. Vi skickade ut vår frilansare Jonathan Schiess i fält med tre Tinder-profiler och 450 högerswipes till sitt förfogande för att ta reda på vad Uppsalastudenten egentligen vill ha.

Mot nya höjder med elitidrottsstipendium

Klättring. Hon uppskattade inte klättring särskilt mycket första gången hon provade men nu är det en stor del av hennes liv. Läkarstudenten Hanna Lif är en av årets elitidrottsstipendiater.

Jorden runt 1 630 gånger på 365 dagar

Granskning. Uppsala universitet är en av de myndigheter som flyger mest i Sverige. Förra året släppte det ut 7,4 miljoner kilo koldioxid, enbart från flygresor. Samtidigt klämtar klockan för att nå de klimatmål som satts upp i Parisavtalet. Ergo har, tillsammans med Stockholms universitets studentkårs tidning #studietid, granskat flygresorna vid respektive lärosäte de senaste tre åren och försökt förstå varför universiteten flyger som de gör.

"Jag vill också bara forska"

Kritik. "Det finns en föreställning om att matematiker står över frågor om lika villkor, att det bara är forskningen och forskarnas förmågor som betyder något." Doktoranden Sofia fick nog av sexism och bristande jämställdhetsarbete vid sin institution och valde att skriva ett offentligt inlägg om sina erfarenheter. Hon hoppas nu att ledningen ska börja ta lika villkors-frågor mer på allvar.

Året med Ergo

2018. Ergo ser tillbaka på det gångna året genom forskningen, studentinititativen, reportagen och konflikterna som kantat det.

En dekonstruerad jul

Tradition. Varför lyssnar vi på samma julmusik år ut och år in? Varför är julens estetik så osmaklig? Och varför sitter vi bänkade framför en reklam för Disney på julafton? Ergo har synat årets mesta högtid i sömmarna.

Redo för halloween

Klä ut. Lat, ambitiös eller mittemellan? Cecilia Böhme och Hanna Andersson berättar hur du fixar en utklädnad till helgens fest!

Det är lätt att vara serienörd i Uppsala

Samlare. Seriefantasten Olle Dahllöf har i en ny bok samlat många av de serier som filtrerats genom Uppsala från mitten av 1800-talet till idag: "Man får ha lite humor och ett open mind så hittar man ganska många serier med Uppsalakoppling."

Där Kiel och Karachi möts

Reportage. I Tyskland har man hittat en kreativ lösning på studenters bostadsbrist. Genom projektet "Wohnen für Hilfe" kan äldre hyra ut rum till studenter i utbyte mot hjälp.

Syndicate content