Sätter snurr på kulturarvet

Folk. "Många har fördomar om att folkdans ska vara gammaldags och mossigt men det är ingenting jag märkt av". Ergo hälsade på studenternas folkdansförening Pilochorus som förvaltat och förnyat sedan 1880.

Hästkrafter sedan 1663

Ridning. De förvaltar en tradition med anor – Helena Bjurbom begav sig till Akademistallet och träffade några av höstens ridstipendiater.

Rör sig framåt med driv

Energi. Sugen på att starta eget? Ergo har träffat tre Uppsalastudenter som tänkt kreativt och skapat sina egna jobb.

”Utbildning är ingen handelsvara”

Reportage. "De följer inte de riktlinjer som finns, de har dåliga faciliteter och är inte ens godkända av hälsoministeriet" – Sri Lankas läkarstudenter i utdragen strejk mot privatisering.

Krigarkvinnan som klev in i verkligheten

Arkeologi. Hon levde ett kringresande liv och när hon dog vid 30 års ålder begravdes hon som en högt uppsatt krigare. Det är vad vi vet om vikingakvinnan från Birka, men spekulationerna är många.

Uppsalas enda lejon, en älg på väg mot frysen och dinosaurier på export

I gömmorna. Fem miljoner föremål, så många finns samlade på Evolutionsbiologiskt centrum. Ergo fick en rundtur på området och träffade bland andra "Thunbergs lejon". En levande gåva från kungen som tyvärr inte trivdes speciellt bra i Botaniska trädgården där han fick bo då det begav sig i början på 1800-talet.

Det våras för cykelmek

På besök. Ergo besökte cykelverkstaden Kabyssen och fick tips om hur du själv kan rusta upp din cykel inför den annalkande våren.

Välkomnas hit, välkomnas hem

På plats. Ergo åkte ut till Arlanda för att välkomna Uppsalas nya internationella studenter.

Barn under studietiden – inte så omöjligt som man kan tro

Reportage. Alicia Heimersson har träffat Hanna Garberg och Rickard Engblom som blev föräldrar under studietiden och tagit reda på vilka möjligheter och rättigheter du har som student med barn.

Livet i andra hand – den omtänksamma sållningen

Bostad. Att söka bostad i andra hand kan vara ett sätt att komma runt kommunens och nationernas ofta långa bostadsköer som ny student. Daniel Fjellborg har träffat Gunilla Lindell och Hans Lähr som under många år hyrt ut delar av sina bostäder till behövande studenter.

Syndicate content