I samlad trupp mot premiärdag

Spexigt. Det upptrappade världsläget har agerat inspiration till årets uppsättning av Marsspexet på Stockholms nation. Filip Garpenby har besökt en av repetitionerna.

Spretig spegling av teaterns verklighet

Recension. "Överlag blir det inga kollektiva skratt, utan mest spridda fnitter. Det är lätt att tappa bort sig i de olika metanivåerna och med tanke på temat barnfattigdom är det stundvis svårt att veta om replikerna är tänkta att vara komiska eller inte." Josefin Ahlenius har sett Verklighetens folk på Uppsala stadsteater.

Språkkärlek i minutiöst familjedrama

"Det är svårt att inte helt förlora sig i språket och samtidigt tappa meningen, kontexten, i vilken de sagda orden ingår" skriver Ergos recensent Filip Garpenby som har sett "Inte i hela världen". Läs mer

Storslaget och humoristiskt i Stadsteaterns största musikalsatsning någonsin

Recension. Magdalena Sörlle har sett Uppsala stadsteaters tolkning av den klassiska musikalen Spelman på taket: "allt som händer, sjungs och sägs på scenen känns genomtänkt och träffsäkert."

En kvick och vitsig balett

Recension. Torun Sandström har sett humorshowen "Hela Baletten" på Reginateatern – "Ena stunden sitter jag och skrattar åt tanken att Harry Potter skulle vara mytoman, i andra åt att Mulle Meck bygger murar."

Aggressivt och ångestdrivet på Västgöta nation

Macbeth. Det blir mörker och korruption när Västgöta nation sätter upp Shakespeares tragedi om den skotska lorden Macbeth i klassisk tappning.

Poetiskt och smått förbannat

"Det trasiga är fult, fel och oönskat och Siri Strand och Emma Westas Rödin förmedlar den känslan på ett allvarligt, poetiskt och stundom smått förbannat sätt som lämnar åskådaren med en känsla av vemod och hopp", skriver Ergos recensent Saga Elgenstierna om föreställningen "Miss Psykisk Ohälsa" på Värmlands nation. Läs mer

En öppnare nationsteater med Star Wars

Rymdepos. I år öppnas nationsteatern för utbytesstudenter. Den 25 maj har "A new hope for William Shakespeare" premiär på Östgöta nation och pjäsen utspelar sig helt på engelska. Publiken bjuds in till en Star Wars-film med en touch av Shakespeare.

Färgsprakande teknatspex i högt tempo

Recension. "Efter ett tag glömmer man den mörka historia som faktiskt ligger bakom fenomenet häxbränning och hänger sig åt spektaklets färgsprakande show som går i 180 utan att sänka tempot en sekund."

Välspelat och modernt 1500-talsdrama

"Kalmar nations teatergrupp lyckas gestalta ett klassiskt Shakespearedrama riktigt skickligt och ödmjukt för oss mindre insatta." Läs mer

Syndicate content