Foto: Micke SandströmUlla Tylén och Tytte Johansson fångar "Idlaflickornas" absurda ton, enligt Ergos recensent Beatrice Erkers.

Avskalat med attityd om hemmafruar

En timmes existentiell underhållning, mycket allvar blandat med mycket humor, i en mycket snygg förpackning. Ergos Beatrice Erkers har sett Uppsala stadsteaters uppsättning av "Idlaflickorna".

Författaren Kristina Lugns drama "Idlaflickorna" är något av en modern klassiker. Två äldre kvinnor (eller är det en kluven kvinnas inre monolog? Detta lämnas öppet för publikens tolkning) åker på semester till Gardasjön i Italien. Där bearbetar de sina liv genom långa och språkligt färggranna samtal. Barbro och Lillemor som kvinnorna heter verkar ha mycket gemensamt. Båda har en make som heter Herman, båda har varit Idlaflickor (medlemmar i en gymnastikgrupp) en gång i tiden, och båda verkar vara lite osäkra på vart de är på väg och vad de har gjort med sina liv. Dramat brukar ofta tolkas som en kommentar kring hemmafruars situation under 1900-talets andra hälft.

När nu Uppsala stadsteater gör sin egen uppsättning av detta skådespel, i regi av Hedvig Claesson, så är det i ett kompakt och oklanderligt fräscht utförande. Skådespelarna Tytte Johansson och Ulla Tylén spelar sina roller mycket väl. Båda fångar pjäsens absurda ton och den paradoxala mixen av allvar och humor från första till sista stund. Scenografin är också den otroligt snygg, avskalad men med attityd. Även här fångas den absurda känslan in. En rosatonad bakgrund, en life-size flamingo vid scenkanten och drinkar i skådespelarnas händer verkar vara allt som behövs för att skapa den där ”semester-på-gränsen-till-vansinnes-känslan”. Att den dessutom spelas på stadsteaterns minsta scen, Intiman, bidrar till just precis det som scennamnet antyder: en djup intimitet.

Trots att tyngdpunkten ligger på det allvarliga så bjuder denna pjäs på en hel del skratt. Att den dessutom levereras på under en timme känns precis lagom. Det är en intensiv, underhållande och fängslande teatertimme som bör ses i sällskap med en god vän så ni kan dela denna upplevelse tillsammans.