Spökplumpens guide till Melodifestivalen 2017

Vad engagerar miljontals svenskar att rösta och strida för sin favoritkandidat? Inte är det riksdagsvalet; däremot cashade Melodifestivalen in sammanlagt över 36 miljoner röster 2016, så låt oss fokusera på det riktiga valet där vi tvingas bekänna färg. Nu är det återigen dags för glitter, paljetter och outhärdligt gnäll från medelålders män som högljutt tycker 6 veckors musik är ett “odrägligt, påtvingat spektakel” men samtidigt omfamnar samtliga långkörare av olympiska spel, fotbolls-VM samt det extremt urvattnade Mästarnas mästare.

För att få koll på de absolut viktigast bidragen och artisterna har Spökplumpen plockat paljettrussinen ur Melodifestivalkakan åt dig:

nbsp;

Årets potentiellt krångligaste comeback

Charlotte Perrelli har fullföljt sin plikt som svensk artist och vunnit ESC åt fosterlandet, men efter det gick det tyvärr utför i schlagersvängen. 2008 vinner hon förvisso mellon med “Hero”, men kammar inte hem någon vinst i den internationella upplagan. Skrattar bäst som skrattar sist, tyckte Perrelli, och återkom fyra år senare 2012 med en specialbeställd skärm, värd Sveriges försvarsbudget, som skulle hotta upp hennes nummer “The Girl”, vilket tydligen involverade samma teknik som Beyoncé brukar använda. Numret var så dyrt att hon hoppades på att “åka ut direkt eller gå till final”. Gudarna lyssnade med ena örat och skickade ut henne direkt. Samma gudar bönhörde henne även 2016 när hon skulle programleda Melodifestivalen men blev petad för att hon hakat på ett reklamgigg. nbsp;

Efter dyra skärmar och uteblivna programledarinkomster har hon nu tvingats banta ned årets nummer så mycket att hon måste sjunga på svenska och spela gitarr – samtidigt. Som lök på laxen fick hon även skriva låten själv. Avslutningsvis berättar hon för SVT att hon inte tävlar för att vinna. Som det sett ut hittills på senaste behöver du inte vara orolig, Charlotte. Se hennes icke vinstdrivna tävlan i Göteborg, den första deltävlingen.

nbsp;

Årets högsta telefonräkning hos tonårsföräldrar

Betalar du fortfarande inte dina egna telefonräkningar? Har du Tumblr som startsida? ÄLSKAR du killar i grupp som lägger mer tid på sina frisyrer än att ta sånglektioner? Grattis, då börjar du strax fjärde klass och lyssnar antagligen redan på Sveriges up and rising pojkband: The Fooo Conspiracy. Bland deras tyngsta meriter hittar vi att de varit förband åt Bieber samt att de, citat: “nästan fått sociala medier att explodera”. De är även kända för att i sina musikvideos “dansa till sina låtar på Stockholms gator”, vilket alltså i klarspråk innebär att deras budget fortfarande tillhandahålls av föräldrarna och inte skivbolaget.

Killarna, med den sammanlagda åldern av 13 år, vill delta i Melodifestivalen för att “sprida vår musik och identitet”, vilket ju är givet när bidragets titel är “Gotta Thing About You” och handlar om att “en tjej kanske är svår”. De skriver ett nytt kapitel i svensk musikhistoria i deltävling 3 som hålls i Växjö.

nbsp;

Årets geovetenskap

Roger Pontare har för tredje gången i rad valt att döpa sitt bidrag till något som har med moder jord att göra: “Himmel och hav”. Han ger sin låt 50 i kategorin “Budskap”, medan SVT beskriver honom som “en riktig veteran i sammanhanget”. För dig som inte fattar hinten, typ om du heter Roger, är det motsvarigheten till att diskret försöka ta ifrån en gammal person bilnycklarna.

nbsp;

Årets hybris

Vet du vilka De vet du är? Inte? De vann även Guldtuben 2015 för årets musikkanal. För dig som genomgått puberteten, har rösträtt samt vet vad ett OCR-nummer är så kan Guldtuben förklaras som en gala där “YouTubers” turas om att vinna påhittade priser framröstade av mindre framgångsrika “YouTubers”, allt filmat och utlagt på… YouTube. Nu har du glädjen att skåda ett av Sveriges stjärnskott från denna kanal på Melodifestivalens scen. Gruppen har hitlåtar Benny Andersson bara skulle kunna drömma om att tangera, med hits som “Shit va pin”, “Fy Fan Va Stek” samt monsterhiten “Swag I Skogen”.

Minns du när Pantamera anlitade De Vet Du för att få kidsen att släpa sig upp ur ångestbakfyllan och panta smuggelspriten på närmaste Ica och alla ynglingar tyckte det var asfräckt med miljömedvetna influencers? Detta legendariska band äntrar nu melloscenen för första gången med den potentiella kioskvältaren “Road trip”. Vad är nu detta för djupt budskap som nästlat sig in bland de annars ytliga schlagerlåtarna? Kvartetten förklarar för SVTs reporter (som kämpar med all livskraft för att hålla masken) att “man har turnerat så mycket nu med sina kompisar att man vet en del om road trips”.

Är du fortfarande osäker på vilken sorts persona den här gruppen har beskriver de själva sig som Justin Bieber eftersom de en gång uppträdde på Madison Sq… nej ursäkta, Sommarkrysset ska det vara. Vågar du missa detta? Om svaret är nej så ser du dem i den första deltävlingen från Göteborg.