Bäst att ringa Saul

Vince Gilligan kan det här med att göra serier. Breaking Bad var en oavbrutet underhållande och gastkramande serie med ett visuellt språk jag verkligen gillade. Sen kom Better Call Saul vilket delar många element, men lyckas ändå kännas fräscht.

Det som är jobbigt med de här serierna är hur fatalistiska de är, det är närmast homeriskt hur huvudkaraktärerna gör sina val. He cannot help himself, säger Sauls bror. nbsp;Även handlingars moraliska tyngd är ett tema, och vilken tyngd sen, den är obeveklig. Alla betalar i slutändan. Sedan handlar de också om suggestionens makt över oss, hur sanningen slukas i skenet.

Det blir tungt att titta på, i alla fall för mig. Känner igen mig, men inte på det där bekväma, mysiga sättet som en tramsig komediserie kan få mig att göra. Inte många gånger man tänker att hö hö, ja så är det verkligen direkt. nbsp;Kanske är det här är vad konsten är till för, att få oss att se oss själva.

Eller så plågar jag mig själv i onödan.

nbsp;

nbsp;