In memoriam

Normal021falsefalsefalseSVX-NONEX-NONE

Den senaste veckan har två stora författare gått bort, Harper Lee och Umberto Eco. Tidigare i år har vi mist Bodil Malmsten. Ofta har man som bokläsare speciella förhållanden till författare som ligger en varmt om hjärtat. De skriver böcker som går rakt in i själen och som läsare känner man sig förstådd. För mig var det Terry Pratchett som gick bort förra året, men jag tror att Lee, Eco och Malmsten kommer saknas oerhört av många läsare.

Harper Lee är ju något av ett specialfall. Hon blev känd för boken Dödssynden, om en ung flicka i amerikanska södern var far är en advokat som försvarar en svart man. Hon tilldelades Pulitzerpriset och sedan drog hon sig tillbaka. Förra året kom en uppföljare till Dödssynden, men dess publikation höjde frågor kring hur det hade gått till, ville Lee verkligen att boken skulle publiceras? Hur som haver sägs ju Dödssynden vara en nästintill perfekt roman. En ingång till att förstå den rasism som finns i södern och som fortfarande är aktuell.

Harper

Umberto Eco är kanske mest känd för I rosens namn, där en munk löser brott i ett klosterbibliotek. Men för mig så är Eco en författare som skriver väldigt spännande romaner där gåtor och konspirationer har en stor plats. Men även en skärpt debattör om tillståndet för boken och den politiska situationen i Italien. Jag gillar hans spänningsromaner, men det är som debattör som jag uppskattar honom som bäst.

Umberto

Bodil Malmström gick bort tidigare i februari i år och hon var en oerhört produktiv författare, sedan debuten 1970 har det efter 1977 nästan kommit en bok om året. Under de senaste åren valde Malmsten att ge ut många loggböcker och även en bok i hur hon skriver, vilket jag tror har bidragit till hennes popularitet. Inte bara är hon en stor författare, utan hon bjuder in att ta del av sitt hantverk i sina texter.

Bodil

Har du någon favoritbok av dessa författare? Eller har du mist din favoritförfattare?

nbsp;