Forskning
2024-10-29 09:40

Därför gillar vi skräck 

Någon som har ett svar på frågan är Joshua Juvrud, biträdande universitetslektor vid institutionen för speldesign på Uppsala universitet. På Games & Society lab på Campus Gotland studerar han psykologin bakom socialt och kognitivt beteende. Några studier som han deltar i handlar just om rädsla, vad vi uppfattar som läskigt i media och spel, och hur man kan designa spel för att göra dem läskiga. Varför dras vi till rädsla? – Rädsla är en komplex känsla, den kan ta många former och är mycket dynamisk. När man designar för rädsla i spel är så kallade jump-scares ett lätt sätt att få den som
Forskning
2024-10-22 15:29

Studenterna tävlar i syntetisk biologi

Samuel Forsberg blippar in oss genom entredörrarna på Biomedicinsk Centrum och visar vägen genom den avlånga campusbyggnaden till labbsalen. Ikväll är fyra av de elva deltagarna i iGEM-laget på plats. Sedan 2009 har studenter från Uppsala universitet deltagit i den internationella tävlingen International Genetically Engineered Machine (iGEM), och genom åren utmärkt sig med olika innovationer. I tävlingen använder deltagarna molekylärbiologi, bioinformatik och genetisk ingenjörskonst för att lösa problem och bidra till en bättre värld. I år äger tävlingen rum i Paris den 23-26 oktober, och nio

Forskning
2024-10-09 10:03

Ny forskning visar på effektivare behandling för utmattningssyndrom

I sin doktorsavhandling gör Jakob Clason van de Leur en pilotstudie för en ny behandlingsmetod för utmattning. Med flera års erfarenhet av att jobba kliniskt har han upplevt att behandlingsmetoderna är för omfattande och ospecifika. Den nya behandlingen utgår från så kallad inlärningsteori och har fokus på meningsfullhet, snarare än återhämtning. Behandlingen pågick online under 12 veckor och patienterna fick följa moduler med olika material och hemuppgifter, samt chatta med psykolog och några individuella besök. Vad är det för typ av aktiviteter man gör? – Vi jobbar ganska mycket med att
Forskning
2024-08-20 10:17

Ny forskning om AI:ns plats i hälso- och sjukvård

I en studie från 2024 har forskare vid Uppsala universitet använt AI för att påskynda utvecklingen av möjliga läkemedel mot psykiska sjukdomar. Med hjälp av AI kunde forskarna skapa en modell av receptorers tredimensionella struktur, som effektiviserar arbetsprocessen att designa läkemedelsmolekyler. Inom läkemedelsutveckling är det en krävande process att få fram den information som behövs för att designa läkemedelsmolekyler. För det behöver man bestämma målproteiners tredimensionella strukturer och förstå hur molekyler binder till dem. I studien använde forskarna vid Uppsala universitet AI
Forskning
2023-06-13 16:49

P-piller kan öka risken för depression

Många kvinnor väljer att sluta eller byta preventivmedel då de upplever att deras psykiska hälsa påverkas. Trots detta har det inte funnits tillräckligt med forskning på området för att ge en tydlig vetenskaplig bild. Den nya studien från institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet visar på en signifikant ökad risk att utveckla depression under de första två åren som kvinnor använder sig av kombinerade p-piller som preventivmetod. En risk som är ännu högre om kvinnorna börjar använda p-pillren i tonåren. Kombinerade p-piller innehåller två olika typer av hormon -

Forskning
2022-02-02 13:43

Miljondonation ska ringa in kvinnors psykiska ohälsa

Förra året invigdes det tvärvetenskapliga forskningscentret Womher (Women’s mental health during the reproductive lifespan) vid Uppsala universitet. Centrets främsta uppgift är att ta reda på varför kvinnor är överrepresenterade när det kommer till att drabbas av psykisk ohälsa och sjukdom så som utmattningssyndrom, ångest och depression. "Den här forskningen är en gåva till kommande generationer."
Forskning
2021-09-22 13:58

Mycket mejerifett – inte så farligt som man kan tro

Att undvika feta mejeriprodukter verkar inte leda till bättre hjärt-kärlhälsa – snarare tvärt om. I ny studie, som publicerats i tidskriften Plos Medicine, har forskarna mätt intaget av mejerifett genom att studera blodprover från 4 150 svenskar. Personerna som alla var i 60-årsåldern fick lämna blodprov. Därefter undersöktes nivåerna av en särskild fettsyra som är vanlig i mejeriprodukter. På så sätt kunde man mäta personens intag av mejerifett. Forskarna följde därefter upp individerna i studien under i genomsnitt 16 år. Man tittade till exempel på hur många som hade drabbats av hjärtattack

Forskning


Annons

Forskning
2020-12-04 14:40

Fångas av stormvindar

Datorn slås på för dagen och Zoom öppnas i vanlig ordning. Idag är det dock ingen av föreläsarna som möter mig på andra sidan skärmen utan Gabriele Messori, universitetslektor i meterologi vid institutionen för geovetenskaper. Han forskar om extrema väderhändelser och förändringar i atmosfären samt hur man kan förutsäga sådana händelser på ett bättre sätt. Men vad menas egentligen med extremväder? – Det kan betyda flera olika saker. Ordet ”extrem” är svårt att definiera rent matematiskt, men i vardagligt tal kan man beskriva väderhändelserna som ovanliga för en viss region eller säsong
Forskning
2020-11-02 13:51

They predict the spread of covid-19 through our wastewater

Since the beginning of September, the number of people infected by covid-19 has increased in Uppsala. To map the current outbreak and gather more information about the virus, SARS-CoV-2, there are several ongoing research projects. Anna Székely and Nahla Mohamed, researchers at the Evolutionary Biology Centre (EBC) of Uppsala University, are the initiators of a wastewater sampling project. Since June, they have been analyzing the water running through the treatment plant at Kungsängsverket in Uppsala. – Raw wastewater is unfiltered wastewater that hasn’t yet been treated or processed in any
Forskning
2020-01-21 13:41

Tar fram AI:s som räddar liv

Det tar nästan två timmar för mig att komma på hur jag ska inleda den här texten. Strax intill mig på bordet ligger sju sidor transkriberad intervju, mycket intressant fakta som skäras ner till lagom format. Ibland hade varit så skönt att bara få göra den roliga intervjun och slippa det ångestframkallande skrivandet. Det är också en av frågorna jag vill ha svar på när jag träffar Thomas Schön som forskar om maskininlärning – skulle det gå att få en AI att skriva denna text? – Nej, det går inte att göra idag, men det är inte orimligt att det kommer att gå inom en överskådlig framtid. Det som är
Forskning
2019-10-01 14:37

When gamers co-pilot the story

Ernest Adams first came to Campus Gotland as a one-day guest lecturer in 2004, though back then it was still a university college (högskola). They invited him back several times and eventually, five years ago, he was asked to come on permanently as a senior lecturer at the Department of Game Design. By this time, Gotland university college had merged with Uppsala University. – They couldn’t quite decide what to do with our department. The computer science department didn’t want us since what we do isn’t strictly computer science. We ended up at the Faculty of Art, which was the right place to
Forskning
2019-09-09 17:16

Bokmödrar på flykt

Mammor som inte fungerar, vill något annat eller helt enkelt lämnar sin familj har varit ett återkommande tema i litteraturhistorien. Men, det tycks aldrig ha varit ett så pass populärt ämne att skriva om som just under 2000-talet i Sverige. I vetenskapliga artiklar och en snart färdigskriven bok försöker forskaren Jenny Björklund ringa in vad 2000-talets berättelser om mammor som lämnar sin familj egentligen säger om vår samtid. – I äldre litteratur lämnar ofta mammorna av emancipatoriska skäl – de vill något annat, kanske arbeta eller utbilda sig. Men i de svenska samtida böckerna som jag
Forskning
2019-06-05 11:20

Flera lager av ölsmak

Att livsmedelsprodukter har en smak kan tyckas ganska självklart. Men smaken inte bara är något som uppstått, utan har formats av en rad olika processer genom historien. I en nyskriven artikel har Ingemar Pettersson och Daniel Normark valt att studera vetenskapen kring smak inom ölbryggning. I studien har de tittat på Stockholms bryggerier, en koncern bestående av en rad bryggerier i Stockholm. – Vi följer utvecklingen från slutet av 1800-talet till 1930-talet och undersöker vilka metoder de använt för att analysera smak, säger Ingemar Pettersson, forskare på Centrum för teknik- och