Vi brygger en amerikansk Pale Ale (APA)
Här håller vi, jag och några vänner, på med att brygga en enkel variant av en amerikansk Pale Ale. Nedan ser du alla indigrienser vi använde, men jag kan för enkelhetens skull rabbla upp dem redan nu. nbsp;
nbsp;
– Vet du inte vad jag pratar om? Kolla längst ner där jag (Systembolaget) förklarar alla begreppen.
Rengörningsfas:
Nog den viktigaste fasen när det kommer till ölbryggning. Allt som krävs är egentligen en smutsig tumme för att helt förstöra över 20 liter öl. Se alltid till att rengöra alla tänkbara verktyg och ytor. Vi använder ett ämne kallat Star San som är helt utan lukt och är heller inte farligt att få i sig – alltså perfekt för nbsp;hemmabryggning. Jag använder måtten 1,5 ml per liter. nbsp;
Ovan ser ni ett jäskärl med en ihålig slev, lång slev (skohorn), jäsrör och lite rengörningsgrejer. Den långa sleven kommer användas för att blanda vörten (se längre ned).
Min bästa vän Sprayar alltid som en dåre, kan aldrig sprayas för lite är mottot jag lever efter. I denna har jag: 0.6 L kokat vatten och 1ml Star San.
Alltid bra att ha en skål med Star San liggandes för att doppa händerna. I den ser ni också att vi har lagt en burköppnare. Den kommer att alltså öppna våra burkar.
nbsp;
Förberedelsefas: nbsp;
Lått oss börja med att placera de två burkarna med exraktet i varmt vatten, nbsp;vilket nbsp;kommer mjukna upp innehållet och göra det lättare för oss att hälla ut det.
Koka upp 4 liter nbsp;(eller 2 beroende på hur mycket grejer ni ska ha i) nbsp;vatten, lättast går det med en stor kastrull. nbsp;
Efter att det börjar ångas-upp, tillsätter vi light dry malten och vänta därefter på att det ska börja koka. Här är det också viktigt att röra om med en ihålig slev så att det inte klumpar och bränns i botten.
Efter det har kokat upp tillsätt då (alternativt) humlet. Ni kan antigen välja bort att koka humlen om ni vill undvika beskan och istället tillsätta den i själva jäskärlet efter några (2–3) dagar. Vi bestämde oss för att ha en mild beska och kokade humlen i 5 minuter, men det går att koka upp till 60 minter om man så vill. När det är klart häller vi allt i jäskärlet. Ni kan nu också välja om ni vill sila bort humlen eller ha kvar den. Väljer ni det senare får ni ut lite mer smak ur humlet.
Nu är det bara tillsätta innehållet i de två burkarna, vilket mannen i bilden gör ett strålande jobb med. Här kan en slickepott också användas. Se sedan till att hälla kallt kranvatten i vörten nbsp;till 21-litermärket (om ni vill ha en mörkare öl) eller 23L (om ni vill ha en ljusare öl). Vi valde det förstnämnda, dvs en Amber Ale. Sen blandar vi med en lång och destillerad slev.
Har ni ett badkar, inte? Okej. Nu försöker vi alltså kyla ner bryggden så att den når den magiska siffran av 19 grader. När detta mål är uppnåt är det bara röra om, så att vi får in lite syre. Efter det äre bara att fördela jästen över ytan.
nbsp;
Jäsningsfas, 3 veckor:
Glöm inte att fylla på vatten i jäsröret så att det inte kommer in luft. Efter några dagar bör röret börja bubbla, mest när det kommer till Ale, men man ska inte alltid vara besatt i huruvida det bubblar eller inte.
Nu var det klart Stäng locket ordentligt och ställ kärlet någonstans lagom varmt, optimalt 18 grader. Sedan om 3 veckor är allt klart och då skall det tappas ner i flaskor och efterjäsa i 2 veckor. Med detta är en annan historia.
nbsp;
Resultatet blir alltså cirka 20 liter av en Amber Ale med Cascade- och Nelson Sauvin-humle. Procenthalten kommer ligga på runt 5 .
nbsp;
Lite fakta om allt som har nämnts:
Jäsningen: nbsp;tillmäts en ökad betydelse för ölets karaktär. Det är under jäsningen som många av de aromer som ger ölet dess distinkta karaktär bildas. nbsp;Varm/överjästa öl (Ale, porter, stout och veteöl) har ofta komplexa och fruktiga aromer, ett resultat av den intensiva och korta jäsningen. En del varm/överjästa öl jäser en gång till – i buteljen.
Humle: nbsp;Den i särklass vanligaste kryddan i ölsammanhang är tvivelsutan humle, som ger ölet såväl beska som arom och därtill har antiseptiska egenskaper. Det nbsp;förknippas kanske i första hand med beska, vilket hjälper till att balansera sötvörten, men humle bidrar också med en lång rad olika aromer till öl, främst förknippade med växtriket och olika frukter. nbsp;Förutom beska och arom bidrar humle till ett stabilare skum, djupare färg och till ölets hållbarhet.
IPA: nbsp;Den amerikanska IPA-stilen har ofta högre alkoholhalt och ännu tydligare beska, än till exempel ”originalet” från England. India Pale Ale har sitt ursprung därifrån och kom till i samband med den ökade handeln med Indien i slutet av 1700-talet. På grund av den långa seglatsen tillsattes mer humle så att ölen skulle klara hela resan. Ölet var också tvunget att vara alkoholstarkt så man tillsatte även mer malt. Ölens friska och beska smak av citrus och grapefrukt passade bra i Indiens heta klimat. nbsp;
Cascade-humle: nbsp;Frisk med framträdande grapefrukt. Kryddig, blommig. nbsp;Humlen som många förknippar med en typisk amerikansk ale, bryggd i liten skala. nbsp;Cascade används främst som aromhumle (humle som tillsätts sent i koket och tillför arom snarare än beska), men får ibland addera än mer av sina bittra grapefruktstoner som bitterhumle (humle som tillsätts tidigt i koket och tillför beska snarare än arom). Anses också utmärkt att torrhumla.
Nelson Sauvin-humle: nbsp;Kraftfull, tydligt fruktig. Krusbär, passionsfrukt och olika bär. nbsp;Nya zeeländsk humle blir mer och mer vanlig. I synnerhet småskaliga bryggerier nbsp;vill begagna sig av dess tropiska frukt och höga alfasyra (beska).
Källa: Systembolaget.se
Beska nbsp;– Finns mer eller mindre i alla öl. God beska kommer från humlen. Beskan utvinns ur humlen när den kokas i vörten. Kan också komma från brunjäst och skalrester. Det finns många humlesorter som ger varierande arom och smak utöver beska i olika grad. Robust beska anses aptitretande. Beska i öl är positivt, men inte strävhet. Spisa använder en 5-gradig verbal skala för att beskriva upplevd beska; nbsp;obetydlig, viss, medel, tydlig, utpräglad. nbsp;Läs nbsp;mer nbsp; gt; IBU.
Källa: Spisa.nu
