Hipsterodla ett avokadoträd

I höstas kunde man se överallt på the world wide webb och instagram hur folk satte ekollon i vattenglas och på så sätt fick ett litet ekträd hemma. Det blev så populärt att jag började kalla det för hipsterodling. Eftersom jag inte ville vara lik alla andra och odla ett ekträd (*host*hipster*host*) bestämde jag mig för att applicera metoden på en avokadokärna istället. Tänkte gå igenom stegvis hur man gör så även ni kan bli hipsterodlare

1. Så efter att du ätit upp nbsp;din supergoda avokadomacka eller guacamole så tar du helt enkelt kärnan och sköljer av den från all avokadokött. Här kan du välja att gå två vägar, antingen så låter du den torka från vattnet som du sköljde den i innan du sätter ner den i jord eller så stoppar du fyra tandpetare i kärnan och sätter det över ett vattenglas där vattnet täcker ca 2/3 av avokadokärnan. Jag valde det senare alternativet.

Nu ligger avokadon där, notera att den toppiga delen nbsp;ska peka uppåt och den runda delen nedåt. För att skynda på processen läste jag att man kunde göra ett snitt under så att vattnet tas upp snabbare. Jag valde dock att skippa detta för en mer naturlig (och utdragen) process. Det är även bra om man ställer glaset över ett element för det håller fuktnivån uppe.

nbsp;

2. Här glömde jag att ta en bild men efter två månader sprack avokadokärnan upp och en liten rot började växa nedåt. När roten var ungefär 5-7 cm lång valde jag att sätta kärnan i jord så som bilden ovan visar (men man kan lika gärna byta till ett större glas och låta den fortsätta växa där). Fördelen med jord är att den ger näring till plantan och eftersom avokado gillar fukt så la nbsp;jag lecakulor i botten av krukan och tillverkade ett eget växthus genom att klippa av en petflaska och sätta den ovanför kärnan.

3. Nu går det undan och plantan växer ca 2cm varje dag. Bilden visar hur plantan såg ut efter tre veckor i jord. Vad gäller vattning skulle jag rekommendera 2 gånger i veckan eller så att jorden alltid håller sig fuktig.

4. Så här fina är bladen efter 2 månader i jord.

5. Och efter ytterligare en månad är de så här stora + några fler blad på gång.

Så tänkte avsluta med en kort sammanfattning och lite tips:
1. Ha tålamod. Innan roten slagit ut kan det ta oändligt lång tid.
2. Varje avokadokärna växer olika snabbt och därför kan det vara bra om man sätter flera kärnor i vattenglas på samma gång.
3. Håll det fuktigt och varmt. Jag har märkt att plantan gillar solljus och att bladen är piggare under dagarna än under kvällarna.

Med det sagt önskar jag er lycka till med hipsterodlingen