Annons

Gott nytt valår?


Vem som än regerar Sverige efter valet behövs en rejäl höjning av anslagen till grundutbildningen och pengar till ett kvalitetsdrivande studentinflytande. Alla planer på studieavgifter måste också läggas på is. Det skriver Sveriges förenade studentkårers ordförande Klas-Herman Lundgren.

Vem som än regerar Sverige efter valet behövs en rejäl höjning av anslagen till grundutbildningen och pengar till ett kvalitetsdrivande studentinflytande. Alla planer på studieavgifter måste också läggas på is. Det skriver Sveriges förenade studentkårers ordförande Klas-Herman Lundgren.

Ett nytt år har börjat och det är inte vilket år som helst. Det är nämligen ett valår som gryr för våra politiker och mycket står på spel. Det är därför inte svårt att föreställa sig att både Borg och Östros redan nu vandrar runt på sina kammare och funderar på kostnaderna för olika vallöften med rynkade pannor. Det finns många löften som kan ges, inom många vitt skilda områden. Hårda prioriteringar kommer att behöva göras och vallöften är i slutändan svårare att bryta än nyårslöften.
Det finns ett område som olyckligtvis tenderar att prioriteras bort i området mellan skola och arbetsliv, nämligen studenterna och den högre utbildningen vid universitet och högskolor. Idag har vi därför fått en situation där våra universitet och högskolor saknar resurser för att kunna ge en undervisning av den kvalitet som de skulle vilja.
Bristen på resurser för grundutbildningen tornar upp sig som det största problemet för våra lärosäten. Sedan början på 90-talet har resurserna till grundutbildningen urholkats med omkring 30 procent och denna urholkning bekräftas av bland annat Högskoleverket och Sveriges universitets- och högskoleförbund.
Orsaken är till stor del hur vårt resurstilldelningssystem ser ut, ett svalt politiskt intresse gällande satsningar på högre utbildning samt statliga hårda effektiviseringskrav på lärosätena. Där har vi hamnat, trots politiskt konsensus om att reformer faktiskt skulle behövas.

Tid för diskussion och kritiskt tänkande riskerar att försvinna som det är idag. En god kontakt mellan studenter och lärare är exceptionellt viktig för att ge en hög kvalitet på utbildningen och inte endast faktainlärning. Studenter som studerar heltid, skuldsätter sig och lägger ner åratal av sina liv på att utbilda sig vill få träffa sina lärare, är det för mycket begärt? Antalet lärare per student måste öka generellt.
Dessutom saknas resurser för andra viktiga aspekter som arbetslivsanknytning, breddad rekrytering och internationalisering. Därför måste denna resursbrist åtgärdas innan det är försent. För att detta ska realiseras krävs en rejäl ekonomisk satsning på grundutbildningen från nästa regering.
En satsning på några miljarder kommer att behövas för detta. Det kan tyckas mycket, men det är ändå inte mycket jämfört med alla de satsningar som annonseras i en statsbudget.
Vidare skulle en politisk satsning på högre utbildning vara lönsam ur ett långsiktigt nationalekonomiskt perspektiv. Högkvalitativa utbildningar som motsvarar arbetsmarknadens behov av högutbildade skulle stärka Sveriges internationella konkurrensposition och gynna hela samhället. Ännu en positiv effekt av en välutbildad befolkning är givetvis det demokratiska mervärdet.

Alliansen vill satsa på kvalitet, men har på fyra år fått fram ungefär endast 400 miljoner kronor till grundutbildningen genom besparingar. Partierna vet att det saknas flera miljarder.
Socialdemokraterna hyllar studentinflytandet, men har inte lagt pengar till detta i sin skuggbudget.
En parlamentarisk kommitté med alla riksdagspartier gjorde dessutom nyligen bedömningen att studiemedlet borde höjas med 700 kronor. Regeringen ger nu endast hälften, och låter studenterna själva betala höjningen till 90 procent via ökade avgifter.
Det kan inte fortsätta så här. Vi får inte låta Sverige gå in i ännu en mandatperiod där högre utbildning ses som en arbetsmarknadsåtgärd eller en transportsträcka att klara av innan arbetslivet. Vi får inte låta Borg och Östros lägga nödvändiga utbildningssatsningar på hyllan för att de inte är löpsedelsvänliga. Vi på Sveriges förenade studentkårer, SFS, vill inte låta studenterna ta smällen under ännu en mandatperiod. En ny regering oberoende av färg borde ge följande löften för den kommande mandatperioden om de menar allvar:
• En höjning av anslagen till grundutbildningskvaliteten i miljardklassen
• Tillräckligt med pengar till ett kvalitetsdrivande studentinflytande
• En höjning av studiemedlet med åtminstone 550 kronor
• Ett skrinläggande av alla planer på studieavgifter i den svenska högskolan

God fortsättning?

Klas-Herman Lundgren
Ordförande, Sveriges förenade studentkårer (SFS)


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.