Studier måste löna sig


Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) sammanfattar vad regeringen har gjort för den högre utbildningen under mandatperioden och anger sju områden där han vill ”fortsätta stärka kunskapslinjen.”

Sveriges framtida välstånd beror på våra medborgares vetande. Det är bara genom att få enskilda människor att växa, bredda och fördjupa sin bildning som vi säkrar vår position som kunskapsnation även imorgon. När en mandatperiod nu närmar sig sitt slut är det dags att se tillbaka på vad som gjorts – och framåt, på vad som behöver göras för att fortsätta stärka kunskapslinjen.
För det första måste utbildningsväsendet upprustas från början. Grundskolans brister förytligar gymnasiet och riskerar att hålla högskolans ambitioner tillbaka. Ska Uppsala universitet utvecklas till ett lärosäte i absolut världsklass måste kunskaperna i den svenska grund- och gymnasieskolan stiga. Därför införs nu tidigare betyg, fler betygsteg och en gymnasieskola med högre krav på fördjupning.
För det andra måste högskolan få rätt resurser – kvalitet måste sättas före kvantitet. Folkpartiet och Alliansen har väsentligt stärkt resurserna till högre utbildning men mer krävs. Nästa mandatperiod bör ytterligare resurser tillföras och då med tyngdpunkt på de ämnesområden som tidigare fått minst. Vår politik innebär början på slutet på ordningen där studenter ser mer av sin bibliotekarie än av sin professor.

För det tredje måste vi stärka studentinflytandet i högskolan. Den första juli avskaffades kårobligatoriet. Nästa steg är att ställa krav på varje högskola och universitet att inrätta lokala rättighetskataloger för studenter. Så ger vi legitimitet till det kollektiva studentinflytandet samtidigt som vi stärker varje enskild students ställning gentemot sitt lärosäte.
För det fjärde måste vi på allvar komma tillrätta med bostadsbristen som fortfarande råder här i Uppsala och i andra större studentstäder. Uppsala universitet har visat sig beredda att ta ett större ansvar och Alliansregeringen ger dem därför möjlighet att själva hyra ut studentbostäder.
För det femte måste lärarutbildningen uppvärderas – Sveriges största högskoleprogram genomgår en historisk kvalitetsreform. Folkpartiet och Alliansen har presenterat en helt ny utbildning där kraven höjs på både lärosäten och studenter. Tillsammans med en ny lärarlegitimation och stimulanser till skolorna att ge bra lärare bra betalt är Sveriges största akademikeryrke på väg att återupprättas.
För det sjätte måste alla ha råd att studera. Folkpartiet och Alliansen har i djupaste lågkonjunktur höjt studiemedlet med 430 kronor per månad och höjer till vårterminen fribeloppet med 30 000 kronor per år. Det är denna politik som gör att den genomsnittliga studenten enligt Swedbank nu går några kronor plus varje månad. Den genomsnittliga studenten bor dock inte i Uppsala – här är levnadskostnaderna högre. Folkpartiet vill därför ytterligare höja studielånet och därmed marginalerna för landets studenter under nästa mandatperiod.

Så sist men inte minst: det måste löna sig att ha studerat. Folkpartiet och Alliansen har gjort det lönsammare att arbeta. Mest har gått till de med lägst inkomst men skatten har tydligt sänkts även för breda akademikergrupper. En nyutexaminerad samhällsvetare som får jobb här i Uppsala kommer bara det första året få behålla 20 508 kronor mer av sin lön jämfört med 2006. De kommande åren vill Folkpartiet gå vidare – 2014 borde ingen betala mer än halva lönen i skatt.
Den 19 september är det val. Folkpartiet och Alliansen söker förtroende för att fortsätta arbetet med den breda kunskapslinjen för att åstadkomma en politik för forskning och utbildning i världsklass. Sverige står inför en tuff global utmaning. Låt oss anta den tillsammans

Tobias Krantz (FP)
Högskole- och forskningsminister


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…
2024-09-09 10:36
"Frågan om lokaler och studieytor kommer alltid tillbaka till att de utgör en förutsättning för att kunna ha ett vettigt…