Vanskligt att hyra i andra hand
I januari krävdes mellan ett och två års ködagar för att ha en chans att få ett studentrum i Studentstaden/Dombron. För studenter som inte sedan 18-årsdagen vetat att de ska plugga i Uppsala eller har blivit sent antagna är möjligheterna att få ett förstahandskontrakt mycket små. Samma sak gäller internationella studenter som kommer till Uppsala och har haft svårt att ställa sig i bostadsköer, då de inte har ett svenskt personnummer eller fått tydlig information om hur svår bostadssituationen verkligen är. Dessa studenter är i stort hänvisade till andrahands- och inneboendemarknaden.
Att vara inneboende eller att hyra en lägenhet i andra hand behöver inte vara dåligt; de flesta som hyr ut hela eller delar av sin bostad till studenter är bra hyresvärdar som erbjuder en möjlighet för studenter som saknar ködagar hos olika bostadsbolag att få ett boende. Hur bostadssituationen skulle se ut för studenterna om denna möjlighet inte fanns är inte kul att föreställa sig.
Det finns dock problem kopplade till att bo som inneboende eller att hyra i andra hand. En del av dessa problem beror på okunskap hos hyresvärdar och hyresgäster, andra på att det finns personer som ser en chans att utnyttja situationen med den bostadsbrist som råder.
Ett vanligt förekommande problem på andrahands- och inneboendemarknaden är oskäliga hyror. Eftersom hyrorna i Sverige är reglerade, får man inte ta ut mer i hyra än vad man själv betalar när man hyr ut i andra hand. Bor man i en bostadsrätt eller liknande så bestäms hyran av bruksvärdesprincipen, alltså vad en likvärdig hyresrätt i samma område skulle kosta. Vad många inte vet är att man som hyresgäst kan anmäla sin hyresvärd till hyresnämnden och få tillbaka det man betalat för mycket upp till ett år tillbaka i tiden. Skulle fler studenter som betalat ockerhyror gå till hyresnämnden så skulle oseriösa hyresvärdar inte våga ta ut sådana hyror.
Uppsala studentkår har under det senaste året haft kontakt med ett flertal studenter som råkat ut för uppsägningar eller hyreshöjningar när de hyrt i andra hand eller bott som inneboende, trots att dessa stridit mot hyreslagen och vad som stått i kontrakten. Det har även förekommit fall där studenter blivit vräkta, då den som hyrt ut lägenheten i andra hand inte haft tillstånd att hyra ut, och att hyresgäster känt sig hotade av sin hyresvärd, som gått in på hyresgästens rum utan att fråga eller begränsat hyresgästens rörlighet i lägenheten. Många av dessa studenter befinner sig i en utsatt situation och vågar inte ställa krav på sin hyresvärd, då de är rädda att bli helt utan bostad.
Från Uppsala studentkår och Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS) vill vi med kampanjen BoRätt öka studenters kunskap om sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäster. Vi hoppas att vår kampanj kan bidra till att oseriösa hyresvärdar får det svårare och att studenternas boendesituation förbättras. Vi vill också visa att vi finns till för att hjälpa de studenter som hamnat i knipa; man kan antingen vända sig till HUS (www.studenthus.nu) eller Uppsala studentkårs jourtelefon för studenter som har problem i sin boendesituation (018-13 00 10). Roten till dessa problem är dock bostadsbristen. Så länge den finns kvar kommer studenter att råka illa ut på grund av oseriösa hyresvärdar.
nbsp;
Markus Jonegård,
Bostadsansvarig Uppsala studentkår
Stella Papasotiriou,
Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder
nbsp;