Vår feminism har intersektionalitet som utgångspunkt


FI-studenter skriver att den feminism de företräder är samtida, till skillnad från Centerstudenters feminism, som de menar är ålderdomlig. Däremot skriver de under på att Eva Åkesson tillsattes på kompetens och lämplighet.

Centerstudenter kommer ut som feminister i senaste Ergo, vilket vi välkomnar. Det är samtidigt viktigt att uppdatera feminismen från dess 1700-talsrötter som C-studenter beskriver, till 2000-talet. Vår feminism är en frihetsidé för 2000-talet just för att den har intersektionalitet som en utgångspunkt, vilket ger gedigna verktyg för att förverkliga mänskliga rättigheter. Det är inte att tillskriva feminismen för mycket. Det är att visa på en teoris utveckling, att visa på en teori som är samtida. Det är att beskriva dess tyngdpunkt just nu.

Att Eva Åkesson blev vald till rektor vid universitetet är glädjande, både på grund av att hon är en oerhört kompetent person som har en tydlig vision och ett starkt stöd hos studenterna, och för att hon är kvinna. Varför? För att det är första gången i universitetets historia det sker, och hela 140 år efter att den första kvinnan kunde börja läsa på universitetet. Det visar att de patriarkala strukturerna går att bryta. Någon kanske invänder: Finns verkligen sådana strukturer kvar på ett modernt universitet? Svaret är ja. Det beläggs bland annat i rapporten ”Rekryteringsprocesser vid Uppsala universitet ur ett jämställdhetsperspektiv” (UFV 2006/2182).
Rapporten visar dels att rekryteringsprocesser av höga tjänster vid universitetet gett utrymme för partiska bedömningar av olika sökandes meriter, vilket används till kvinnliga sökandens nackdel, och dels att det finns en kunskapsbrist när det gäller jämställd meritvärdering. Att Uppsala universitet lyckats bryta dessa patriarkala normer, denna ofta säkert omedvetna könsdiskriminering i tillsättandet av höga poster är glädjande. För då ges alla kompetenta kandidater samma chans, inte bara manliga sökande. Då sätts kompetens framför fördomar om kön. Då blir konkurrensen fri – den befrias från patriarkala strukturer. Att i denna konkurrens dessutom bli vald till rektor säger tillräckligt om Eva Åkessons kompetens och lämplighet för ämbetet. Vi och alla vänner av fri konkurrens utan patriarkala fördomar är nöjda.

Jenny Jakobsson, fullmäktigeledamot (FI) Uppsala studentkår.
Tomas Karlsson, fullmäktigeledamot (FI) Uppsala studentkår.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…